Sofőr nélkül gurulnak a jövő céges autói

Sofőr nélkül gurulnak a jövő céges autói

Sofőr nélkül gurulnak a jövő céges autói

autó

2 perc

Az Egyesült Királyságban nemrég kezdődött meg a pilóta nélküli autók tesztelése, amelyek a jövőben a céges járműflották esetében is hangsúlyos szerephez juthatnak.

A brit kormány részéről nemrég érkezett meg a zöld jelzés, hogy megkezdődhet a sofőr nélküli autók tesztelése a szigetországban. A bejelentést követően a főleg járműipari termékeiről és szolgáltatásairól ismert Venson Automotive Solutions vezetői azt jósolták, hogy a jövőben egyre több flottamenedzser veheti majd ezt a lehetőséget is számításba a céges járműparkok sorsára vonatkozó döntéseknél.

A brit politikusok még nem készültek fel a sofőr nélküli jövőre >>A vállalat legutóbbi tanulmánya arra utal, hogy a brit vezetők többsége szívesen látná felbukkanni az utakon a pilóta nélküli járműveket. A megkérdezetteknek a 62 százaléka nyilatkozott úgy, hogy örömmel dőlne hátra az ülésen, miközben a céges autója elkormányozná saját magát az úti célhoz.

A válaszadók nagy része azt is kiemelte, hogy az önmagukat vezető autók a mindennapi munka során jelentős feszültséget vennének le a vállukról. A pilóta nélküli járművek nyújtotta előnyöket természetesen bőven lehet még sorolni: például csökkenhet a balesetek száma, a károsanyag-kibocsátás, az üzemanyag-fogyasztás, továbbá a közúti torlódások is ritkábbá válhatnak.

Az Egyesült Királyságban Bristolban, Greenwich-ben, Coventry-ben és Milton Keynes-ben kezdődött meg a járművek próbaüzeme. A városokban a tesztelők azt is vizsgálják majd, hogy az összegyűjtött adatokat miként tudják beépíteni a gépjármű felelősségbiztosítások árazásába vagy a forgalomszervezésbe.

Pilóta nélküli autók: ezt érdemes átgondolni >>A Venson által lefolytatott kutatásban a válaszadók további előnyként említették a kényelmi szempontokat, továbbá, hogy az önjáró kocsiknak köszönhetően a városon belüli utazás közben is dolgozhatnak. Emellett lecsökken a biztonsági kockázat, balesetek esetén pedig egyértelműen el lehet dönteni, hogy ki a felelős az incidensért. Meglepő módon ugyanakkor a válaszadóknak alig több mint fele – 55 százaléka – számít arra, hogy csökkenhet a balesetek száma.

„A sofőr nélküli autók leléptek a tudományos-fantasztikus regények lapjairól, és kézzel fogható közelségbe kerültek. Ez az iparág ráadásul számottevő növekedés elé néz a következő tíz év során is” – adott hangot véleményének Samantha Roff ügyvezető igazgató.

A Venson felmérése szerinte egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a céges flották vezetői nyitottak arra, hogy mechanikus pilóták váltsák fel a sofőröket. Az ügyvezető igazgató ugyanakkor szintén kiemelte: a megkérdezettek meglepően kis része jósolja azt, hogy az önjáró autóknak köszönhetően jelentősen visszaszorulhat a balesetek aránya.

Forrás: M2M Now