Okosautók vezetnek majd helyettünk

Okosautók vezetnek majd helyettünk

Okosautók vezetnek majd helyettünk

autó

2 perc

A leginnovatívabb iparágak között említhető az autóipar és az informatika összekapcsolódása.

Sokak fejében még él a kép, hogy a tévésorozatok, mozifilmek és a tudományos-fantasztikus könyvek egyik elszabadult ötlete volt az olyan autó, amelyik önmagát vezeti, így a sofőr akár munkába menet bepótolhatja az alvást, újságot olvashat vagy kávézhat. Mára az M2M-technológia apró lépésekben ugyan, de egyre közelebb visz minket ennek a valósággá válásához.

Ma már az internethez csatlakoztatott autó (connected car) nemcsak egy futurisztikus ötlet, hanem az egész iparág egyik fő fejlesztési iránya. A belső számítógépek már mindenféle adatot le tudnak olvasni az internetről, pontosan tudják hol és mikor lesz közlekedési dugó, milyen útvonalon kerülheti ki azokat a sofőr, de még olyan belső alkatrészekről is részletes információkat tud megosztani, amelyeket korábban csak a szerelők tudtak leellenőrizni.

Mire képes a connected car?

Biztonság: A sofőrök már nem szólhatnak majd bele a kocsi mozgásába, de erre nem is nagyon lesz szükség, hiszen a beépített számítógép reakcióideje sokszorosa az emberekének.

Flottakezelés: Az intelligens követésnek és útvonaltervezésnek köszönhetően a flottakövetés egyre hatékonyabb és ezzel együtt egyre gazdaságosabb is lesz.

Intelligens GPS: A jármű sokkal pontosabb követéséből adódóan az autólopások számának csökkenését is várják az okosfejlesztésektől.

Helyalapú szolgáltatások: A részletes térképek segítségével az autósok pillanatok alatt találhatnak „feltöltési” pontokat mind a kocsi, mind pedig saját maguk számára. Ez a kereskedelmi vállalkozásoknak is fontos kitörési pont lehet, hiszen például a dugóban araszoló sofőrnek a közeli étterem pillanatok alatt küldhet egy akciós ajánlatot.

Infotainment és személyre szabott beállítások: Az internetre csatlakozott központi számítógépnek és az okostelefonoknak köszönhetően az utazási élmény személyre szabhatóvá válik, legyen szó a kedvenc rádióállomásról vagy az ülés beállításairól.

Forrás: ITL – Insurance Thought Leadership