Önvezető autók: nagyobb nyilvánosságot kap a tesztelés

Kapcsolódó cikkek

Önvezető autók: nagyobb nyilvánosságot kap a tesztelés

Hol tart az önvezetés? Nagyobb nyilvánosságot kap a tesztelés

autó

1 perc

Az AV TEST kezdeményezésnek köszönhetően a kapcsolódó adatokat a szokásosnál többen érhetik majd el az Egyesült Államokban.

A projekt az amerikai közlekedési hatóság (NHTSA) nevéhez köthető. A szervezet vállalta, hogy az eddiginél nagyobb betekintést tesz lehetővé az autonóm vezetést érintő, jelenleg is folyamatban lévő kísérletek eredményeibe.

Elaine L. Chao közlekedési miniszter tájékoztatása szerint a program keretében egy olyan platformot hoznak létre a szövetségi, állami és helyi szervek részére, melynek révén könnyedén összehangolhatók és megoszthatók egymással a kapcsolódó információk.

Az önjáró autók iránti bizalom még mindig kritikus pontnak számít, az AV TEST viszont hozzájárulhat a kialakulóban lévő technológiával kapcsolatos jelenlegi negatív hozzáállás enyhüléséhez.

A kezdeményezéshez a Toyota, az Uber, a Beep, a Waymo, a Cruise, a Fiat Chrysler, a Navya, a Local Motors és a Nuro csatlakozott. A részt vevő államok pedig Kalifornia, Michigan, Florida, Ohio, Maryland, Texas, Pennsylvania és Utah.

James Owens, a NHTSA elnökhelyettese úgy véli, az önvezető gépjárművekkel kapcsolatos adatok átláthatóbbá tétele minden résztvevőt nagyobb körültekintésre és fokozattabb biztonsági intézkedésekre ösztönözhet.

Az AV TEST részeként államok-szerte nyilvános rendezvényeket szerveznek, ahol a résztvevők megoszthatják a különféle tesztek eredményeit. A kísérletek jelenlegi helyszínei és a kapcsolódó tevékenységek pedig egy online platformon keresztül lesznek majd elérhetők. Ebben a többi között láthatók lesznek a pontos dátumok és a konkrét útvonalak, a tesztek mennyisége, valamint az utakon lévő járművek száma.

A programot a biztonsági fejlesztéseket végző érdekelt felek is üdvözölték. Idetartoznak például a közlekedési minisztériumok, a közlekedésbiztonsági hivatalok, a különféle fejlesztő- és gyártócégek, a beszállítók, az üzemeltetők és a teszteléseket végző vállalatok.

Forrás: