Újrakezdi a sofőr nélküli autók tesztelését a Waymo

Kapcsolódó cikkek

Újrakezdi a sofőr nélküli autók tesztelését a Waymo

Újrakezdi a sofőr nélküli autók tesztelését a Waymo

autó

2 perc

A cég azután függesztette fel vezető nélküli járműveinek tesztelését, hogy a koronavírus-járvány miatt a hatóságok március közepén kötelező korlátozásokat rendeltek el. A tervek szerint június 18-tól San Francisco környékén is újraindul a program.

Közleményében az Alphabet által tulajdonolt cég hangsúlyozta, hogy a leállás oka a dolgozóik és a helyi közösségek védelme volt. Gondos mérlegelés és a kollégákkal, partnerekkel, valamint a helyi és állami szervekkel való egyeztetés után azonban az elmúlt hetekben Phoenixben már újraindult a munka.

„Hamarosan San Francisco utcáin is megjelennek az autóink, és főként jótékonysági szállításainkkal segíthetjük a közösségi partnereinket” – tette hozzá szóvivőjük. Ahogy az manapság minden cégtől elvárható, prioritásként kezelik dolgozóik egészségét és biztonságát. Az újrainduló tesztek során a járművek – legalábbis kezdetben – nem szállítanak majd utasokat.

A robotautókkal foglalkozó cégek megtalálták a módját annak, hogy a korlátozó intézkedések ellenére ne kelljen teljesen felfüggeszteni működésüket. A járvány idején önkéntes kiszállításokat végeznek és így segítenek az otthonukba kényszerült embereknek.

A vállalat biztonsági sofőrjei a Transdev North America alkalmazásában állnak, a közlekedési cég busz-, villamos- és egyéb járművet vezetőkkel is dolgozik. A két társaság tavaly írt alá egy több évre szóló együttműködési szerződést, amely azt jelzi, a Waymo a biztonsági vezetők használatát még hosszú időre tervezi. A Transdev-sofőrök közül sokan nem tudtak dolgozni a pandémia miatt, de a vállalat most azt ígéri, partnereik igénye alapján fokozatosan újraindítják működésüket.

Az autonóm vezetésre képes gépkocsik a jótékonysági fuvarok lebonyolításához mindössze egy backup-sofőrt igényelnek, annak viszont speciális képesítéssel kell rendelkeznie. A komplexebb tesztekhez viszont két szakembernek kell az autókban ülnie. Problémát okozhat ugyanakkor, hogy a Transdev-pilótáknak csak egy része kapta meg a szükséges oktatást. Most azt tervezik, hogy újrakezdik a két fős feladatokat, ehhez viszont a munkába visszatérő dolgozóknak el kell végezniük egy speciális tréninget, amelyen a kiemelt témák között szerepel a szociális távolságtartás és a fertőtlenítés is.

Forrás: