Önjáró autó: menő vagy szükségtelen luxus?

Önjáró autó: menő vagy szükségtelen luxus?

Önjáró autó: menő vagy szükségtelen luxus?

autó

2 perc

A Harris Interactive okosautókkal kapcsolatos felmérésében a válaszadók 12 százaléka zavarba ejtőnek nevezte a vezető nélküli gépjárművek gondolatát, míg 24 százalékuk úgy véli, hogy a korszerű kocsik jelenthetik a jövő útját a stílusos vezetéshez.

Ha valóban a sofőr nélküli autók jelentik a jövőt, akkor néhány embernek még egész biztosan jó ideig eltart, míg hozzászokik a gondolathoz. Napjainkban a legtöbben még csak futurisztikus agyszüleménynek tartják az önmagukat vezető járművek ötletét, és nem ismerik fel, hogy az automata kocsik mekkora könnyebbséget jelenthetnek például az ingázóknak. Ebből a szempontból tehát nem meglepő, hogy a Harris Interactive legújabb felmérése szerint a fogyasztók zöme fontolóra sem venné, hogy ilyen autót vásároljon.

Aggódnak a profi sofőrök az automata autók miatt >>A tavalyi év végén 2 ezer amerikai bevonásával készített tanulmányból kiderül, hogy bár a válaszadók 35 százaléka az önjáró járműveket tartja a „vezetés jövőjének”, 33 százalékuk sosem venne vagy lízingelne ilyet. Azonban azt is érdemes megjegyezni, hogy korcsoportonként igen erőteljes a szóródás. Míg a megkérdezetteknek pontosan a fele nyilatkozott úgy, hogy soha nem vásárolna pilóta nélküli járművet, ez az arány az életkornak megfelelően változott. A baby boom korszak, illetve az X generáció szülötteinek 36 százaléka vetette el egyértelműen az önmagukat vezető autók gondolatát, míg az ezredforduló tájékán születetteknek már csak a 22 százaléka volt elutasító.

Az amerikaiak automata autókkal kapcsolatos felfogása is igen változatos képet mutat a Harris Poll kutatása szerint. A válaszadók 24 százaléka például úgy véli, hogy a korszerű járműcsodák jelentik a jövő útját a stílusos vezetéshez, míg a megkérdezettek 19 százaléka „őrülten menőnek” tartja az ilyen kocsikat. A másik oldalon azonban 34 százalék nyilatkozta azt, hogy mindez szükségtelen luxuscikk. 12 százalék eközben egyenesen „zavarba ejtőnek” nevezte a különleges innovációt.

A sofőr nélküli kocsik számtalan társadalmi előnyt kínálhatnak; segítségükkel például csökkenteni lehet a dugók és forgalmi torlódások előfordulását, spórolni lehet az üzemanyaggal, ráadásul még a hatékonyság növelését is lehetővé teszik azzal, hogy az ingázóknak nem kell vezetniük. Ennek ellenére a megkérdezettek döntő többségének – 80 százalékának – aggályai vannak azzal kapcsolatban, hogy a fedélzeti számítógépek meghibásodhatnak, a gondok kiküszöbölésére tehát az autógyártóknak fokozott hangsúlyt kell fektetniük.

Pilóta nélküli autók: ezt érdemes átgondolni >>A válaszadók eltérően értékelték azt is, hogy az önjáró kocsik mennyire biztonságosak. 48 százalékuk szerint mind a vezetők, mind a gyalogosok szempontjából biztonságosabbak, míg 52 százalékuk sokkal veszélyesebbnek tartja ezeket az autókat a hagyományos modelleknél.

Akár felkészültek rá az autósok, akár nem, a kocsik már napjainkban is kezdenek egyre inkább „öntudatra ébredni” a korszerű technológiáknak köszönhetően. Gondoljunk csak a parkolást segítő rendszerekre vagy a sofőrök stílusához alkalmazkodó fedélzeti vezérlésre. A várható előnyökről és az esetleges kockázatokról szóló vita várhatóan addig folytatódik majd, míg az autóvezetők nem szereznek első kézből tapasztalatot arról, hogy milyen érzés, amikor a kocsijuk átveszi az irányítást.   

Forrás: Connected World