Mesterséges intelligenciával a kátyúk ellen

Mesterséges intelligenciával a kátyúk ellen

Mesterséges intelligenciával a kátyúk ellen

autó

2 perc

Az Egyesült Királyságban a gépi intelligenciát (artificial intelligence – AI) is bevetik az utak állapotának meghatározásához, és annak eldöntéséhez, hol van a leginkább szükség a mielőbbi felújításokra.

A brit járművezetők is bosszankodnak az utak minősége miatt, a legtöbb problémát a kátyúk és a késedelmes javítások okozzák. Az utak megfelelő állapotának fenntartása azonban nem kis összegeket emészt fel. Ráadásul azt is szem előtt kell tartani, hogy a felújítási munkálatok lehetőleg ne vezessenek torlódások kialakulásához, és minél több alternatív útvonal álljon rendelkezésre.

A mesterséges intelligencia ezen a területen is segíthet. A Közlekedési Minisztérium (Department for Transport, DfT) ugyanis 2 millió angol fontot kapott az AI-t felhasználó projekt finanszírozására. A cél az utak állapotának minél alaposabb vizsgálata. Mindez egy szélesebb körű, 350 millió fontos finanszírozási csomag részét képezi.

Az észak-yorkshire-i székhelyű, a kritikus infrastruktúrák felmérésére szakosodott Gaist cég AI megoldásával mintegy 150 millió HD kép készül az utakról.

Paula Claytonsmith ügyvezető igazgató elmondta, a projekt keretében több mint 96.000 mérföldnyi útvonal kiértékelésére vállalkoznak. Ekkora volumenű állapotfelmérésre eddig még nem volt példa Angliában. A Gaist mesterséges intelligencia alapú megoldása egyébként a kis- és középvállalatok számára is segítséget jelenthet.

Felszámolnák a hibás közlekedési táblákat is

A programnak köszönhetően a helyi önkormányzatok láthatják, hol kell a beruházásokat prioritásként kezelni. Első lépésként az útjelzések állapotát ellenőrzik, így biztosítva, hogy a vezetők rendelkezzenek a biztonságos döntések meghozatalához szükséges információkkal.

Chris Grayling közlekedési miniszter külön felhívta a figyelmet, hogy a rossz állapotú útjelzések a kerékpárosoktól az autósokig minden, a közlekedésben részt vevő félnek problémát jelentenek. Sok esetben nem kivehető, hogy lehet-e mondjuk parkolni vagy előzni az adott útszakaszon, de az is előfordul, hogy nem látszik az sávszélesség. Márpedig az átláthatóság hiánya miatt a közúti közlekedés biztonsága is veszélybe kerülhet. A hibák – azaz a jelölések – kijavításával viszont ezek a problémák orvosolhatók, a fejlett AI tanulási technológia pedig nagyon is hasznos lehet mindehhez.

A DfT fontolóra veszi a gépi intelligencia használatát a National Cycle Network bicikliutak esetén is. A kerékpáros és gyalogos útvonalak állapotának javításától azt remélik, hogy több embert ösztönözhet az autó helyett más közlekedési eszközök használatára.

Forrás: