Életet menthet az utakon az Ellcie szemüvege

Kapcsolódó cikkek

Életet menthet az utakon az Ellcie szemüvege

Életet menthet az utakon az Ellcie szemüvege

autó

1 perc

Az idei CES-en bemutatott eszköz 15 érzékelőn keresztül figyeli a sofőr éberségét vezetés közben, és ha szükséges, beavatkozik.

A TechCrunch újságíróra „élesben” kipróbálta a fejlesztést, és arról számolt be, hogy a kiegészítő egyértelműen reagált, ha kellett.

A szenzorok többféle tényezőt figyelnek: érzékelik például, hogy a sofőr mennyit pislog, ásít, de azt is, hogyha a feje előrebukik. Ha a rendszer „gyanút fog”, az érzékelt jeleknek megfelelő mértékű riasztást küld, ami általában a látótér szélén felvillanó fények és egyfajta csörgő hang kombinációja.

Ezzel egy időben a rendszer hallható figyelmeztetést is küld a csatlakoztatott eszközökre. Ez a plusz riasztás hasznos lehet, ha a sofőr például éppen zenét hallgat a telefonján keresztül.

Különösen jól jöhet az szemüveg azoknak, akik a munkájuk miatt hosszú távokat vezetnek. Az eszköz ugyanakkor más területen is életmentő lehet, például továbbfejleszthető arra is, hogy érzékelje, ha egy idős ember elesik.

A 250 dollár körüli áron kapható Ellcie szemüveg kifejezetten könnyű, és a francia cég dioptriás lencsékkel is kínálja. Igaz, egyelőre csak Franciaországban vásárolható meg, de tervezik, hogy más piacokon is forgalmazzák a terméket.

Forrás: