Robotinvázió Las Vegasban

Kapcsolódó cikkek

Robotinvázió Las Vegasban

Robotinvázió Las Vegasban

gyártás

2 perc

A „robotsereg” ismét sci-fi hangulatot kölcsönöz a CES technológiai kiállításnak.

A házirobotok és a robotállatok egyre több helyen felbukkanhatnak, ezzel bizonyítva, hogy a mesterséges intelligenciának nemcsak a gyártósoroknál, de az otthonokban is helye lehet.

A Hondától kezdve az LG-ig több mint 300 kiállítót várnak a témában a héten zajló CES expón. A fejlesztők a többi közt szeretnék felhívni a figyelmet a technológiában rejlő lehetőségekre, például az otthoni „gondoskodás” megkönnyítésére. Egyes prognózis szerint a jelenleg körülbelül 39 milliárd dolláros piac 2025-re akár az 500 milliárd dolláros szintet is elérheti.

Robotizált segítség az iparban és terepen is

Az egyik nagy dobásnak a Honda autonóm munkagépe ígérkezik. Ez egy többek között tűzoltók által tesztelt, önvezető miniautó, amely „rázós” terepeken is képes átjutni. Így jól használható külterületen, például mezőgazdasági munkáknál vagy erdőtüzeknél. Bővebb információk a japán cég weboldalán találhatók.

Az autógyártó várhatóan bemutatja a RaaS (Robotics as a Service) platformot is, melynek célja a robotok közötti kommunikáció és adatmegosztás hatékonyságának növelése. A kiállításon ott lesz P.A.T.H. (Predicting Action of the Human) Bot is, „aki” beépített szenzorainak és kameráinak köszönhetően gond nélkül képes átjutni a tömegen.

„Idegenvezetőkből” nem lesz hiány

A Las Vegas-i expóra látogatók találkozhatnak majd a Naver Labs cég Around nevű robottal, amely a reptéri, szállodai és a bevásárlóközpontokban történő navigáció megkönnyítése céljából készült. A robot a kiterjesztett valóság (AR, augmented reality), a szenzorok és a robotikai platform térképei segítéségével képes elvezetni az embereket a megfelelő helyre.

Az LG újabb típusú CLOi SuitBot kiszolgálórobotját is megnézhetik közelebbről a látogatók. A külső váz (exoskeleton) kifejezetten a viselő személy tehermentesítésre lett kifejlesztve, aki így könnyebben elvégezheti a nagy erőkifejtést igényló fizikai munkákat, például a súlyok felemelését.

A robotcsaládba tartozó PorterBot, ServeBot és CartBot szintén a felhasználók mindennapi életét igyekeznek megkönnyíteni.

ShopPal robot a vásárlásban, míg FoldiMate a ruhák összehajtogatásában segít. És ne feledkezzünk meg a cuki állatokhoz hasonlító fejlesztésekről sem. Kiemelhető a Groove X japán startup Lovot nevű fejlesztése, az ember lelki társa, „akinek” állítólag egyetlen célja gazdája életének jobbá tétele. Lesz tehát miből válogatni.

Forrás: