Mozgássérültek működtetik otthonról a japán robotkávézót

Mozgássérültek működtetik otthonról a japán robotkávézót

Mozgássérültek működtetik otthonról a japán robotkávézót

kereskedelem

1 perc

A Dawn ver.β nevű hely november végén nyitotta meg kapuit, jelenleg tíz alkalmazottja van. A munkatársakban közös, hogy különféle, gerincvelőt érintő sérülések és betegségek miatt nem tudják mozgatni végtagjaikat – számolt be róla a Sankei hírportál.

Az alkalmazottak otthonról irányítják a kávézóban felszolgáló néhány robotot. Az Ory cég OriHime-D nevű fejlesztése mindössze 120 centiméter magas, de kommunikál, képes a helyszínen mozogni és megfogja a tárgyakat is. Irányítása sem bonyolult, akár a szem mozgatásával kiadott utasításokra is reagál.

Az operátorok munkájukért óránként 8,80 dollárnak megfelelő jent kapnak, ami egy részmunkaidőben dolgozó bérének felel meg Japánban. A cég tevékenységükben korlátozott emberek számára készít robotikai megoldásokat.

„Ez segítséget jelenthet azoknak, akik nem tudnak eljárni dolgozni, de gépi alteregójukon keresztül mégis képviseltetik magukat a társadalomban” – emelték ki a startup munkatársai.

A robot használata kényelmes lehet például a gyerekeket, időseket ápolóknak vagy bárkinek, aki valami miatt helyhez kötött, esetleg nem hagyhatja el otthonát. A SoraNews24 portál szerint az üzlet a nevét (Dawn, Diverse Avatar Working Network) egy 2008-as animéből kapta, ahol a hasonló elnevezésű helyen „emberek és gépek egyenrangúként dolgoznak”.

A Dawn ver.β kávézót a japán főváros Akasaka negyedében közösen nyitotta az Ory, az All Nippon Airways (ANA), a Nippon Alapítvány és az Avatar Robotic Consultative Association (ARCA). Nevéből adódóan most csak béta, vagyis tesztüzemmódban működött a vendéglátóegység egy rövid ideig, „élesben” 2020-ban várható a megnyitása.

Finanszírozását közösségi kampányból oldanák meg: egy korábbi forrásgyűjtésnél a tervezett 1,5 millió jen (több mint 13 ezer dollár) helyett annak kétszerese gyűlt össze. A két év múlva esedékes kezdéshez is hasonló pénzügyi megoldást terveznek.

Forrás: