Route4u: járdanavigáció az akadálymentes világért

Kapcsolódó cikkek

Route4u: járdanavigáció az akadálymentes világért

Route4u: járdanavigáció az akadálymentes világért

IoT Podcast

20 perc

Nemcsak Magyarországon, hanem már külföldön is egyre többen használják a magyar fejlesztésű Route4u alkalmazást, melynek segítségével akadálymentes gyalogos útvonalakat lehet tervezni.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Két éve már szó volt részletesen az M2M Zóna műsorában az applikációról, akkor a kezdeményezés még a kezdeti fázisban járt, és csak Budapest belső kerületeire fókuszált. Azóta a feltérképezett területek nagysága idehaza látványosan bővült, sőt külföldön is egyre többen használják az app bizonyos funkcióit. Dobai Tibor, a cég térinformatikusa a Trend FM műsorában beszélt a fejleményekről.

Helyi együttműködések is kellenek a fejlődéshez

A Route4u közösségi applikáció lényege, hogy a kerekesszékkel, illetve babakocsival közlekedők számára kínál járdanavigációs útvonaltervezést, és megtalálja két pont között az akadálymentes útszakaszokat. A térképhez az adatgyűjtést elsősorban a közösség segítségével végzik. Az önkéntes felhasználók közlekedés közben bekapcsolva tarthatják az alkalmazást, és a telefonba épített szenzorok adataiból felmérhető, hogy gurulás közben mennyire akadálymentes az adott terület.

A szakértő kiemelte, hogy a „vonalszerű” térképek helyett teljes lefedettséget szeretnének elérni, ehhez viszont önkormányzati együttműködésre is szükségük van. Hozzátette, hogy ugyan vannak ilyen tárgyalások folyamatban, de lassan haladnak az egyeztetések. Kiemelte ugyanakkor Zuglót, ahol nyitottak a közös munkára. Az alkalmazás összesítései ugyanis az önkormányzatok munkáját is hatékonyan segíthetik. Például könnyebben felmérhető, hogy hol lehet kisebb befektetésekkel is komoly változásokat elérni az akadálymentesítésben.

Több mint 1 millió akadálymentes hely van már a nemzetközi térképükön

Dobai Tibor arról is beszélt, hogy az utóbbi években már például Angliában és Írországban is értek el eredményeket a térkép fokozatos kiépítésében, ám az applikáció egy másik funkciójával sikerült igazán globális szinten is haladniuk. Az útvonaltervezés mellett az alkalmazásban lehetőség van az egyes intézmények, épületek (legyen szó múzeumról vagy akár egy kávézóról) akadálymentességi adatainak feltöltésére. Olyan kérdésekre lehet válaszolni, hogy például van-e lift az épületben, be lehet-e menni kerekesszékkel.

Az ilyen típusú helyadatokat a felhasználók a cég honlapján a világ gyakorlatilag bármely pontjához hozzárendelhetik, és ezt egyre többen meg is teszik – külföldön is.

Hallgassa meg az M2M Zóna műsorát!