Autóbalesetek: gyorsabb lehet az elektronikus kárbejelentés

Autóbalesetek: gyorsabb lehet az elektronikus kárbejelentés

Autóbalesetek: gyorsabb lehet az elektronikus kárbejelentés

autó

1 perc

A héten megjelent új verziónak köszönhetően könnyebben kezelhetővé válik, és átláthatóbb lesz a Magyar Biztosítók Szövetségének digitális alkalmazása, az E-kárbejelentő.

Több technikai változtatás mellett egyebek közt bővült az előre elkészített ikonokkal megrajzolható baleseti helyszín eszköztára. Példaként említik, hogy gyarapodott az androidos és az IOS verzió új applikációjában a közlekedési táblák készlete, a különböző jelzések gyakorisági sorrend szerint vannak előrerendezve.

Javult a csatolható hangfelvétel kezelése, továbbá az okoseszköz figyelmeztet a haladási irány kötelező megadására, vagy éppen a hálózati kapcsolat hiányára. Mindezek az apró lépések azt szolgálják, hogy tovább lehessen csökkenteni a jelenlegi tapasztalatok szerint átlagosan húsz-huszonöt perces kitöltési időt.

A közleményben kiemelték, a biztosítók egyenletes ütemben küldik ügyfeleiknek a kitöltési folyamatot meggyorsító QR kódokat, illetve helyezik el azokat az új szerződések megkötésekor a biztosítási dokumentumokon. Több mint 800 ezer QR kód van már az ügyfeleknél, vagyis nagyjából minden hatodik járműtulajdonos egyszerűen, akár előre is feltöltheti telefonos vagy webes alkalmazását ezekkel az adatokkal.

A biztosítási szakemberek azt remélik, hogy a nyári utazási csúcsszezonban már több mint kétszázezer autós készül majd útnak indulni a mobiltelefonjára, tabletjére letöltött digitális kárbejelentővel.

Külföldi autósok, többes balesetek

Várhatóan nyáron már a digitális bejelentő olyan helyzeteket is kezelni tud, amikor a baleset egyik résztvevője külföldi biztosítóval áll szerződéses viszonyban. Jelenleg az alkalmazás és a webes felület csak két, Magyarországon biztosított járművet érintő káresemény bejelentésére használható. Többes baleset esetén párosával lehet kitölteni.

Amennyiben a balesetben érintett másik gépkocsi rendszáma ismeretlen, a rendőrségen be kell jelenteni a káreseményt, majd ezt követően a https://mabisz.hu/gepjarmu-karrendezes/ oldalon online lehet rögzíteni az adatokat.

A papíralapú, kék-sárga nyomtatványt továbbra is mindenki szabadon választhatja, de így tovább tart majd a kárrendezés, mint ha az E-kárbejelentőt használták volna – tette hozzá a szövetség.

Forrás: