Szintet lép a Ford az önvezető autók tesztelésében

Kapcsolódó cikkek

Szintet lép a Ford az önvezető autók tesztelésében

Szintet lép a Ford az önvezető autók tesztelésében

autó

2 perc

Legújabb vezető nélküli tesztautójának bemutatásával az amerikai gyártó még egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy elindíthassa autonóm szolgáltatását.

A blogbejegyzésben a detroiti cég részletesen beszámol a negyedik generációs tesztmodellről, kiemelve, hogy szerintük az autót minden olyan technológiával felszerelték, ami az üzemeltetés során szükséges. A vállalat abban bízik, hogy nemsokára megkezdhetik a biztonságos és megfizethető autonóm autós szolgáltatásukat. 

Maga a gépkocsi a cég Escape városi terepjárójára épül, ellentétben az előző generációs tesztváltozattal, amelynek még a négyajtós Fusion volt az alapja.

Az újgenerációs modell a többi között a nagyfelbontású LIDAR szenzornak köszönhetően 360 fokos körben érzékeli környezetét. Továbbá egy több kamerából és további LIDAR érzékelőkből álló rendszer segíti, hogy a gépkocsi holttereiben tartózkodó járművek és biciklisták se maradjanak észrevétlenül.

A Ford a tervek szerint októberben indítja el az éles teszteket Austin, Detroit, Miami, valamint Palo Alto, Pittsburgh és Washington, D.C. területén. Az új modell az eddigi, jelenleg nagyjából 100 gépjárműből álló tesztcsapatot egészíti ki.

Egyre több piaci szereplő bukkan fel

Az autóipari óriás nem az egyetlen az önvezető járművekkel foglalkozó iparági szereplők közül, amely sűrű hónapot tudhat maga mögött. Nemrég a GM Cruise leányvállalata számolt be arról, hogy még idén elkezdi a biztonsági sofőr nélküli robotaxik kipróbálását San Francisco utcáin.

Korábban pedig a Waymo, a Google anyacégének önvezető üzletága jelentette be, hogy földrajzilag bővíti szolgáltatási területét, és ezentúl Phoenix külvárosainak lakói is hozzáférhetnek a Waymo One autonóm taxijaival való utazáshoz. Egyszerre legfeljebb három felnőtt és egy gyerek ülhet a járműben, melynek irányításában egy távoli operátor is részt vesz. Mellettük pedig, hacsak a koronavírus-járvány nem szól közbe és nem okoz további csúszást, 2022-ben a Ford is belevághat a sofőr nélküli taxiszolgáltatásba.

Forrás: