A fiataloknak bejönnek az önvezető autók

Kapcsolódó cikkek

A fiataloknak bejönnek az önvezető autók

A fiataloknak bejönnek az önvezető autók

autó

2 perc

Az Audi kutatásában 21 ezer fő vett részt kilenc országból: az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból, Németországból, Franciaországból, valamint Olaszországból, Spanyolországból, Dél-Koreából, Japánból és Kínából.

A német autógyártó a városok jövőjével foglalkozó programjának keretében készített egy felmérést, három nagyobb területet érintve: az érzelmi térképet, a humán felkészültségi indexet (HRI) és a felhasználói tipológia különböző mintáit.

Ebből a háromból mutatóból a HRI-t tartották a legfontosabbnak. Ennek értékét külön mérték életkor, nem, lakókörnyezet, kereset, iskolázottság szerint, illetve az alapján, hogy a válaszadó mekkora távolságot vezet végig naponta.

A felmérés is igazolta, hogy a fiatalabb generációk nyitottabbak a robotautók előnyeire. A 24 év alatti válaszadók, vagyis a Z generáció tagjai „magas felkészültséget” mutattak az önvezetés használatára, közülük 73% érzi késznek magát.

Az Y vagy milleniumi generációs résztvevők szintén pozitívan látják az önvezető járműveket, de egyáltalán nem mutatkoznak olyan késznek a használatukra, mint a náluk fiatalabbak. A legkevésbé pozitívan a baby boom generáció (1940 és 1959 között születettek) áll a technológiai váltáshoz. Az összes válaszadó nagyjából fele, 49% optimistán értékelte a sofőr nélküli gépkocsik várható elterjedését.

Globálisan nézve 82% fejezte ki érdeklődését a technológia iránt, de ez a szám természetesen országról országra változik. Kína és Dél-Korea különösen lelkesnek mondható 98 és 94 százalékos aránnyal, hozzájuk képest a japán vagy amerikai válaszadók már visszafogottabbak voltak a maguk 74, illetve 72 százalékával.

  • A Japánon kívüli ázsiai régió valóságos csodaként tekint az ilyen autókra, a Nyugat ennél jóval szkeptikusabb.
  • A többség (70%) aggódik a saját kontroll feladása miatt.
  • 65% lehetséges problémaforrásnak tartja, hogy az autonóm autók emberi felügyelet nélkül mérlegelnek majd bizonyos vezetési szituációkat.

További tényezők is csökkentik a lelkesedést, például a jogi keretrendszer hiánya, az adatbiztonság kérdése vagy a vezetés élményének elvesztése.

Érdekesség, hogy azok közül, akik követték az önvezető kocsik különböző baleseteiről szóló híradásokat, 61% azt válaszolta, hogy ezek a hírek egyik irányba sem befolyásolták a személyes véleményüket.

Forrás: