Komoly akadály gördült el a drónos permetezés elől

Kapcsolódó cikkek

Komoly akadály gördült el a drónos permetezés elől

Komoly akadály gördült el a drónos permetezés elől

agrár

1 perc

A légi permetezésre vonatkozó jogszabály módosításával az Agrárminisztérium együttműködésben az Innovációs és Technológiai Minisztériummal megalkotta a drónokkal történő növényvédő szer kijuttatásának jogszabályi környezetét. Elősegítve ezzel, hogy az új, pontosabb és célzottabb kijuttatást lehetővé tevő technológia a magyar gazdák rendelkezésére állhasson.

A légi növényvédelmi tevékenység hagyományos zárt kabinú légi járművekkel (helikopter, merevszárnyú repülőgép) eddig is elérhető volt a magyar gazdák számára az Európai Unió által megadott keretek közt.

A mező- és erdőgazdasági légi munkavégzésről szóló 44/2005. (V. 6.) FVM-GKM-KvVM együttes rendelet módosításáról szóló 4/2022. (II. 8.) AM rendelet megjelenésével kialakításra kerültek a drónos permetezés jogszabályi feltételei, amelyek egyaránt szolgálják a gazdálkodók és a piac érdekeit, szem előtt tartva a fogyasztók jogos élelmiszerbiztonsági elvárásait és az agrárkörnyezet fenntartható védelmét.

A Digitális Jólét Program (DJP) koordinációjában működő Magyarországi Drón Koalíció (MDK) a megalakulását követően, mint témaspecifikus együttműködési fórum is aktívan támogatta a jogalkotási folyamatot, és közvetítette az MDK tagjainak, szakmai szervezeteinek ajánlásait.

  • A jogszabály módosítással megteremtették a légi permetezések pilóta nélküli légi járművekkel történő elvégzéséhez szükséges képzettségi, adminisztrációs és műszaki előírásait.

Ennek megfelelően a drónos permetezés a pilóta nélküli járművel történő légi-mezőgazdasági munkavégzésre jogosult által – az erre a célra engedélyezett növényvédő szerrel – a hagyományos légi permetezésnél már korábban „megszokott” adminisztrációs feltételrendszer mellett áll majd a növénytermesztők segítségére.