Magyar agrárstartup fejlesztését tesztelik Afrikában

Kapcsolódó cikkek

Magyar agrárstartup fejlesztését tesztelik Afrikában

Magyar agrárstartup fejlesztését tesztelik Afrikában

agrár

2 perc

A SMAPP LAB a digitalizáció segítségével veszi fel a harcot a kártevők ellen. A Vodafone Digitális Díj Bolygónk és Fenntarthatóság kategóriájának egyik dobogósa az afrikai kontinensen segít: a digitális csapdahálózatot Kenyában tesztelik, ezáltal hatékonyabbá téve a mezőgazdasági termelést. A magyar fejlesztők adatalapú innovációja a kártevők elleni hatékony védekezésben segíti az ottani gazdákat. A tesztelés októberben kezdődött az afrikai kontinensen.

A SMAPP LAB mintegy 120 pályázó közül került be a Vodafone Alapítvány által életre hívott Vodafone Digitális Díj innovációs verseny dobogósai közé: 2021-ben ők lettek a Bolygónk és Fenntarthatóság kategória második helyezettje. A tavaly alakult, mezőgazdasági digitalizációval foglalkozó startup fejlesztése valós idejű, lokális, megbízható adatokat szolgáltat a kártevők elleni védekezés során. Céljuk, hogy a gazdák ezáltal hatékonyan, optimalizált permetszer kijuttatás mellett vehessék fel a küzdelmet a rovarok ellen, ezzel hozzájárulva a fenntartható mezőgazdasághoz.

Az október közepén megnyílt kenyai tesztközpontban elsősorban a sereghernyó elleni védekezés során fogják alkalmazni a megoldást, ugyanis ez az egyik legveszélyesebb kártevő az afrikai kontinensen, amely a legfontosabb szántóföldi növényeket és zöldségféléket támadja.

A SMAPP LAB fejlesztésével hatékonyan, megfelelő időben, a szükséges permetszer-kijuttatás mellett vehetik fel a harcot a gazdák a kártevők ellen, ezzel is hozzájárulva a fenntartható mezőgazdasági termeléshez.

A magyar vállalkozás csapdáit aktívan használják a gyapottok-bagolylepke ellen Európa több országában is, Magyarország mellett Bulgáriában, Romániában és Ukrajnában, továbbá tesztelik Csehországban, Lengyelországban, valamint Szlovákiában is.

„Kenyában kihelyezett tesztcsapdáink egyrészt mezőgazdasági áttörést jelentenek a térségben, másrészt viszont a társadalmi szerepvállalás szempontjából is kiemelten fontosak, hiszen az ország lakosságának 75%-a mezőgazdasággal foglalkozik. A térségben a legtöbb család azonban alig egy hektár területen tud csak dolgozni. Ezek a gazdaságok az esetek túlnyomó részében hátrányban vannak a korszerű technika hiánya miatt, így a termelőképességük is sokkal gyengébb. Célunk, hogy a digitális csapda adaptálásával megakadályozzuk a komoly károkat, és optimalizáljuk a permetszerek használatát, fejlesztve a kenyai mezőgazdaság egyik fontos szegmensét” – foglalta össze Bereczki Anna, a SMAPP LAB társalapítója.

Az elmúlt egy évben számos díjat vihetett haza a startup, ugyanakkor nem állnak meg itt. Céljuk, hogy az európai terjeszkedés mellett az afrikai kontinensen is bővítsék a tesztelést, hogy ezáltal mielőbb validálhassák megoldásukat, hogy a következő években további országok agrárszektorát segíthessék fejlesztésükkel.