Klímaváltozás és növényvédelem: űrből érkezik a segítség

Kapcsolódó cikkek

Klímaváltozás és növényvédelem: űrből érkezik a segítség

Klímaváltozás és növényvédelem: űrből érkezik a segítség

agrár

2 perc

A Nemzetközi Űrállomás DESIS szenzorának programozott űrfelvételeit elemzik a Szegedi Tudományegyetem kutatói. Az egyedülálló kísérlet kiváló lehetőséget nyújt a termesztett növények megfigyelésére a különböző fejlődési szakaszokban.

Hazánkban elsőként az SZTE kutatói vizsgálják meg azokat a felvételeket, amelyet a Német Légi- és Űrtávérzékelési Központ (DLR-Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt) hiperspektrális, azaz a felszínborítást vizsgáló képalkotó berendezése készít. Magyarország területéről a DESIS még nem készített felvételt, így a kutatás ebben a tekintetben egyedülálló az országban.

Az űrfelvételek a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. csaknem 400 négyzetkilométeres területéről készülnek, a speciális szenzor május elsejétől egészen október végéig minden áthaladáskor készít felvételeket. A kapott adatokat a Természettudományi Kar Alkalmazott Geoinformatikai és Távérzékelési Laboratórium kutatói elemzik.

A mintaterület a napsütéses órák számát tekintve Magyarország egyik legjobb tájegységén található, így a hathónapos kutatási időszakban több terabyte adat feldolgozását végzik el a szakemberek a geoinformatikai, távérzékelési képfeldolgozó és elemző rendszerek segítségével. A képalkotó technológiának köszönhetően 30x30 méteres térbeli felbontásban lehet elemezni digitális feldolgozási módszerekkel a területet. Képenként körülbelül 9 milliárd adat jön létre minden egyes áthaladáskor.

A kiválasztott időszakban különösen a tavaszi vetésű napraforgó, szója és a legnagyobb területen termesztett hibridkukorica megfigyelésére lesz lehetőség a talajelőkészítéstől kezdve a vetésen át egészen a betakarításig. A projektben elsősorban a talajadottságok, a csapadék, az öntözés, a tápanyagutánpótlás és a növényzet állapota közötti térbeli összefüggéseket szeretnék elemezni. A kutatócsoport tagjai a magyar szakemberek mellett üzbég és vietnami doktorandusz hallgatók is.

Különösen izgalmas tudományos és egyben gyakorlati kérdés a klímaváltozással, a száradással kapcsolatos kutatási eredmények és a növényzet spektrális tulajdonságainak térbeli elemzése, valamint ezek összekapcsolása a vízigény meghatározásával és a precíziós öntözési rendszerek üzemeltetésével.

A DESIS képalkotó berendezését 2018. június 29-én szállította a SpaceX-15 űrhajó a Nemzetközi Űrállomásra. A szenzor 2019 tavasza óta működik folyamatosan, de a kiválasztott mintaterületekre vonatkozó felvételek készítését programozni kell. Ennek lehetőségét egy kutatási terv benyújtása után lehet elnyerni.