Kiberkertészet és űradatok: hazai innovációk az agráriumban

Kapcsolódó cikkek

Kiberkertészet és űradatok: hazai innovációk az agráriumban

Kiberkertészet és űradatok: hazai innovációk a jövő mezőgazdaságában

agrár

2 perc

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a napokban rendezte meg hazánk első kifejezetten agrárstartupokról szóló Agtech Summit rendezvényét. A technológiai újdonságokra és a jövő mezőgazdaságára fókuszáló eseményen több száz látogató vett részt és kapott közelebbi képet a legfontosabb agrártechnológiai cégek fejlesztéseiről.

Cyberkertészet, mezőgazdasági űradatok, fenntartható agrárium, az élelmiszeripar jövője – az első Agtech Summit konferencián az érdeklődők megismerhették a legaktuálisabb innovációs trendeket. A NAK startup-programjának mintegy hároméves eredményeinek bemutatásán túl, az eseményre látogatók szakmai előadásokból tájékozódhattak az ágazat jövőjét formáló törekvésekről.

Az esemény kiemelt célja volt, hogy összehozza a fiatal fejlesztőket és szakértőket, akik az agrárium aktuális kihívásaira a legmodernebb megoldásokkal tudnak reagálni. Ennek eredménye nem lehet más, mint számos olyan új megoldás megjelenése a szektorban, amely a gazdákat segíti.

„Az esemény bebizonyította, hogy a fiatal fejlesztőknek helye van a szektorban. Azzal, hogy ezeknek az új típusú fejlesztéseknek a kamara támogató környezetet biztosít, tagjait is segíti, hiszen az ágazat megújulása elkerülhetetlen, a versenyképességet pedig csak úgy lehet fenntartani, ha lépést tartunk a fejlődéssel. Az agrárstartupok szektorba csábítása egyúttal a generációváltás problémájára is enyhítést hozhat” – emelte ki Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

A kiállító és előadó vállalkozások megoldásai az ágazat egészét lefedik. Az érdeklődők a szántóföldi növénytermesztéssel kapcsolatos digitális fejlesztésektől kezdve – az állattenyésztésben fellelhető problémákra hozott újdonságokon át – az élelmiszeriparhoz köthető megoldásokkal is találkozhattak a rendezvényen.

Az Agtech Summit zárásaként bemutatásra kerültek a NAK TechLab inkubátorprogramjában született fejlesztések és együttműködések is. A startupok olyan piacvezető nagyvállalatokkal dolgozhattak együtt a három hónapos program során, mint a Corteva Agriscience, a KITE Zrt. a Bonafarm Csoport, vagy az Axiál Kft.

A vállalati partnerek piaci ismerete és szakmai felkészültsége hozzájárul ahhoz, hogy ezek a fejlesztések a közeljövőben a gazdálkodók széles köréhez eljussanak és megkönnyítsék mindennapi munkájukat. Az inkubációs program szakmai partnere a Design Terminal.

A NAK TechLab a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hosszú távú innovációs programja, amely a magyar mezőgazdaság digitális modernizációjára fókuszál. 2019-es alapítása óta több mint 50 agrártechnológiai startup fejlesztésében segédkezett, amiből számos kézzelfogható, a szektor számára új szolgáltatás, megoldás jött létre.