Az adatalapú gazdálkodás ma már alapkövetelmény

Kapcsolódó cikkek

Az adatalapú gazdálkodás ma már alapkövetelmény

Az adatalapú precíziós gazdálkodás ma már alapkövetelmény

agrár

2 perc

Versenyképes, hatékony és fenntartható agrárgazdálkodás ma már nem képzelhető el a digitalizáció és a precíziós megoldások alkalmazása nélkül.

A gazdák digitális átállásának elősegítése érdekében hirdette meg az agrártárca tavaly a precíziós átállást támogató felhívását – mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Agrárakadémia Fórumon.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen nemrég tartott konferencián Feldman Zsolt elengedhetetlennek nevezte, hogy a kisebb és közepes gazdálkodók is fejlesszék technológiájukat. Az információk gyűjtése, feldolgozása, a technológiai műveletek automatizálása és robotizálása a környezeti erőforrások hatékony felhasználása mellett hozzájárul a mezőgazdasági termelés jövedelmezőségének növeléséhez, a termelés biztonságosabbá tételéhez.

Az energiaárak folyamatos emelkedése – a gazdálkodáshoz szükséges inputanyagok árának növekedésével jár, ez is arra ösztönöz minél több gazdálkodót, hogy alkalmazza a költségeket csökkentő technológiai újdonságokat – tette hozzá az államtitkár.

Arra is kitért, hogy örvendetes fejlődés tapasztalható azon technológiák elterjedésében, amelyek a precíziós gazdálkodás hátterét adják. Ezek nagy választéka elérhető már szélesebb körben is. Az agrárpolitika célja, hogy megteremtse azt a környezetet, amelyben a precíziós gazdálkodás során keletkezett adatokat mind a termelők, mind pedig az állam a lehető leghatékonyabb módon képes hasznosítani.

A gazdák digitális átállásának elősegítése érdekében hirdette meg az agrártárca tavaly a precíziós gazdálkodást támogató felhívást, 100 milliárd forint keretösszegben, amelynek kiemelt célja volt, hogy a korszerű gépek, eszközök és szolgáltatások révén a mezőgazdasági vállalatok és gazdaságok hatékonyabban, jövedelmezőbben termelhetnek a környezet megóvása mellett.

Feldman Zsolt ismertette: a felhívásra összesen 212 milliárd forint támogatási igény érkezett, 2.905 pályázatból már 1.131 termelő megkapta – 96 milliárd forint értékben – a támogatói döntést. A magyar gazdák nyitottak a precíziós technológiák iránt: 8 052 darab gép beszerzésére nyújtottak be igényt, közülük 3 360 darab gép beszerzését támogatja a szaktárca.