Tartós élelmiszerek szerepe hétköznapjainkban

Tartós élelmiszerek szerepe hétköznapjainkban

Tartós élelmiszerek szerepe hétköznapjainkban

Üzleti Hírek

2 perc

Abban mindannyian egyetérthetünk, hogy nincs jobb a friss ételeknél. Legyen szó gyümölcsről, zöldségről vagy bármi másról. Képzeljük csak el, hogy a kertből szedett finomságok szolgálják levesünk alapját. Nehéz lenne ezzel versenyezni.

Ismerjük meg közelebbről!

De akkor miért van szükségünk a Patikamránál is megvásárolható tartós élelmiszerekre? Egyáltalán hogyan tudnánk magát a kifejezést meghatározni?

A legegyszerűbb válasz: azokat az élelmiszereket nevezzük tartósnak, amelyek hűtés nélkül sem romlanak meg. Szobahőmérsékleten felrakjuk a polcra, és így is sokáig (akár évekig) megőrzik a minőségüket. A legáltalánosabban előforduló eljárások a szárítás, konzerválás (segédanyagok felhasználásával) és a víz teljes mértékű eltávolítása.

Itt fontos megjegyezni, hogy a fagyasztást véletlenül sem szabad idesorolni. Attól, hogy valamit a mélyhűtőben tárolunk, vizet ugyanúgy tartalmaz. Ezért ajánlott kiolvasztás után azonnal felhasználni. Így előzhetjük meg a baktériumok szaporodását.

Szerencsére tartós élelmiszerekhez ma már könnyedén hozzájuthatunk. Néhány példa ezekre:​

  • ételek, amelyeket hőkezeléssel, ecet, alkohol vagy cukor hozzáadásával tartósítottak,
  • tejpor,
  • liofilizált gyümölcsök,
  • instant kávék és levesek.

A tartós élelmiszerek előnyei

Nevükből is adódik, nagyon hosszú ideig eltarthatók és különleges tárolási feltételeket sem kell biztosítanunk számukra. Egy száraz, sugárzó melegtől és fénytől védett része a lakásunknak bőven megteszi. Ezeket az ételeket egyáltalán nem (pl.: aszalt gyümölcs) vagy csak nagyon egyszerű eljárás (pl.: főzés) alá kell vonnunk, és már fogyaszthatjuk is.

A világon végigsöpört koronavírus járvány emelte ki talán leginkább hasznosságukat. Mit vásárolt szinte mindenki pánikszerűen? Lisztet és cukrot. De láthattunk bőven konzervételeket is a bevásárlókocsikban.

Ismerős a következő élethelyzet? Rokonok vagy éppen barátok jelentkeznek be hozzánk váratlanul. Jó házigazda vénánk nem hagyhatja őket étel nélkül. A hűtő üres, boltba már nincs idő menni. Ott a kamra, a polcon pedig sorban jelentkeznek az alapanyagok. A vendégek jóllaknak, mi pedig fellélegzünk, és büszkén fogadjuk a dicséretet.

Slágertermékek

Szinte megszámlálhatatlanul kínálják a boltok különböző, sokáig eltartható termékeiket. A teljesség igényel nélkül mégis kiemelhetünk bizonyos slágereket:

  • különböző olajos magvak (az egészséges telítetlen zsírsavak legjobb forrása),

  • liofilizált gyümölcsök (víztartalmukat teljesen eltávolították, így bármikor elővehetjük, hogy egy kicsit visszakapjuk a nyár ízét),

  • tészták (egyszerű elkészítés jellemzi őket, egy-két hozzávaló, és kész is a vacsora),

  • szószok (az előbb említett tésztával kiegészülve igazi finomságok készíthetők),

  • instant levesek (villámgyorsan kész, a vészmegoldások királya),

  • granola (egészséges, finom, reggelinek az egyik legjobb választás).

A tanulság? Ideje feltölteni az éléskamrát. A Patikamránál ezt könnyedén meg is tehetjük.