Tartós élelmiszerek szerepe hétköznapjainkban
Tartós élelmiszerek szerepe hétköznapjainkban
2023. október 23.
Abban mindannyian egyetérthetünk, hogy nincs jobb a friss ételeknél. Legyen szó gyümölcsről, zöldségről vagy bármi másról. Képzeljük csak el, hogy a kertből szedett finomságok szolgálják levesünk alapját. Nehéz lenne ezzel versenyezni.
Ismerjük meg közelebbről!
De akkor miért van szükségünk a Patikamránál is megvásárolható tartós élelmiszerekre? Egyáltalán hogyan tudnánk magát a kifejezést meghatározni?
A legegyszerűbb válasz: azokat az élelmiszereket nevezzük tartósnak, amelyek hűtés nélkül sem romlanak meg. Szobahőmérsékleten felrakjuk a polcra, és így is sokáig (akár évekig) megőrzik a minőségüket. A legáltalánosabban előforduló eljárások a szárítás, konzerválás (segédanyagok felhasználásával) és a víz teljes mértékű eltávolítása.
Itt fontos megjegyezni, hogy a fagyasztást véletlenül sem szabad idesorolni. Attól, hogy valamit a mélyhűtőben tárolunk, vizet ugyanúgy tartalmaz. Ezért ajánlott kiolvasztás után azonnal felhasználni. Így előzhetjük meg a baktériumok szaporodását.
Szerencsére tartós élelmiszerekhez ma már könnyedén hozzájuthatunk. Néhány példa ezekre:
- ételek, amelyeket hőkezeléssel, ecet, alkohol vagy cukor hozzáadásával tartósítottak,
- tejpor,
- liofilizált gyümölcsök,
- instant kávék és levesek.
A tartós élelmiszerek előnyei
Nevükből is adódik, nagyon hosszú ideig eltarthatók és különleges tárolási feltételeket sem kell biztosítanunk számukra. Egy száraz, sugárzó melegtől és fénytől védett része a lakásunknak bőven megteszi. Ezeket az ételeket egyáltalán nem (pl.: aszalt gyümölcs) vagy csak nagyon egyszerű eljárás (pl.: főzés) alá kell vonnunk, és már fogyaszthatjuk is.
A világon végigsöpört koronavírus járvány emelte ki talán leginkább hasznosságukat. Mit vásárolt szinte mindenki pánikszerűen? Lisztet és cukrot. De láthattunk bőven konzervételeket is a bevásárlókocsikban.
Ismerős a következő élethelyzet? Rokonok vagy éppen barátok jelentkeznek be hozzánk váratlanul. Jó házigazda vénánk nem hagyhatja őket étel nélkül. A hűtő üres, boltba már nincs idő menni. Ott a kamra, a polcon pedig sorban jelentkeznek az alapanyagok. A vendégek jóllaknak, mi pedig fellélegzünk, és büszkén fogadjuk a dicséretet.
Slágertermékek
Szinte megszámlálhatatlanul kínálják a boltok különböző, sokáig eltartható termékeiket. A teljesség igényel nélkül mégis kiemelhetünk bizonyos slágereket:
-
különböző olajos magvak (az egészséges telítetlen zsírsavak legjobb forrása),
-
liofilizált gyümölcsök (víztartalmukat teljesen eltávolították, így bármikor elővehetjük, hogy egy kicsit visszakapjuk a nyár ízét),
-
tészták (egyszerű elkészítés jellemzi őket, egy-két hozzávaló, és kész is a vacsora),
-
szószok (az előbb említett tésztával kiegészülve igazi finomságok készíthetők),
-
instant levesek (villámgyorsan kész, a vészmegoldások királya),
-
granola (egészséges, finom, reggelinek az egyik legjobb választás).
A tanulság? Ideje feltölteni az éléskamrát. A Patikamránál ezt könnyedén meg is tehetjük.