Utazás a virtuális valósággal az Orion ködbe

Utazás a virtuális valósággal az Orion ködbe

Utazás a virtuális valósággal az Orion ködbe

szórakozás

2 perc

A brooklyni tehetségeket ünneplő művészeti fesztiválon egy zeneszerző, egy filmrendező és egy asztrofizikus közös alkotását láthatták a nézők. A kortárs komolyzenei koncerttel egyidőben speciális virtuális valóság élmény keretein belül utazhattak a csillagok közé.

Paola Prestini, a New York-i Juilliard művészeti iskola végzett diákja Mario Livio asztrofizikussal együtt alkotta meg a Hubble Cantata című zenei darabot, amely egyszerre szól egy férfi és egy nő házasságáról, de ugyanakkor felfedezésre hív az univerzumban, és párhuzamba állítja az emberi élet rövidségét a csillagok évmilliárdjaival.

A közös munkához csatlakozott Eliza McNitt filmrendező is, aki úgy gondolta, a modern technológia kiegészíthetné a hagyományos művészetet is, és közösen még nagyobb élményt nyújthatna. Így jött az ötlet, hogy egy olyan koncertet szervezzenek, ahol a zenei élmény párosul egy virtuális utazással.

Hosszú munka során virtuális, 3D-s terekké varázsolták az univerzum már felfedezett tájait, csillagászok segítségével elképzelve, hogy milyen érzés lehet ezek között hatalmas sebességekkel haladni.

Augusztus 6-án, a brooklyni helyi tehetségeket népszerűsítő BRIC Celebrate Brooklyn! koncertsorozat részeként nézhették meg a látogatók az egyórás előadást. Ehhez szükség volt az okostelefonjukra, amelyre már egy héttel korábban letölthették a filmet, a helyszínen pedig a szervezők mindenkinek egy speciális kartondobozból készült VR-headsetet biztosítottak, amely képes virtuális valósággá változtatni a kijelzőn elindított videót. Közben, hogy senki se maradjon ki a vizuális élményből, a falra is kivetítették a filmet.

A csapat Kickstarteren indított kampánnyal próbált forrást gyűjteni a teljesen ingyenes koncerthez, ám itt nem sikerült a kitűzött összeget elérniük, annak ellenére hogy meg is hosszabbították a határidőt. Az egész kísérlet azonban jó példa lehet arra, hogy miként tudja a modern technológia kiegészíteni a hagyományos művészeteket, hogy közösen teljesen új élményeket hozzanak létre.

A koncertsorozat szervezői által készített kisfilmben megtekinthető a Kickstarter-kampányhoz készített promóciós videó, valamint egy interjú a filmrendezővel, Eliza McNittel, aki további érdekes részleteket mesél el az alkotás születéséről.