Szeretjük az okoskütyüket, de a szakkifejezésekkel hadilábon állunk

Szeretjük az okoskütyüket, de a szakkifejezésekkel hadilábon állunk

Szeretjük az okoskütyüket, de a szakkifejezésekkel hadilábon állunk

szórakozás

1 perc

A magyarok közel háromnegyede tett már úgy, mintha értene valamilyen technológiai kifejezést. A wifi, az emoji és a felhő tartozik a leggyakrabban félreértett szakszavak közé – derül ki a Samsung felméréséből.

A vállalat 18 európai országot érintő, 10 ezer megkérdezett bevonásával készült tanulmánya arra is rámutat, hogy a fejlődés ütemének gyorsulása mellett az európai lakosok egyre nehezebben tartanak lépést a technológiai szaknyelv változásaival. Bár az emberek lelkesednek a legújabb fejlesztések iránt, de fennáll a veszélye, hogy a bonyolult szakkifejezések elijesztik a potenciális vásárlókat.

A magyarok is élvezik a digitális forradalmat: több mint felük (egy százalékponttal az európai átlag felett) saját bevallása szerint sokkal többet használja a modern technológia vívmányait, mint két évvel ezelőtt, sőt 8 százalékuk (az európai átlag 13 százalék) egyenesen azt állítja: már nem is tudna élni nélkülük. 

Amikor a technológiai kifejezésekről van szó a hazai lakosság egy kicsit kevésbé magabiztosak az európai átlaghoz képest: a válaszadók majdnem háromnegyede mondta, hogy gyakran tetteti, hogy ismeri ezeket a fogalmakat. Az indoklás persze érthető: szeretnék elkerülni, hogy butának vagy tájékozatlannak tűnjenek a partnerük, a barátaik vagy épp a kollégáik előtt.

Hogy mennyire komoly problémáról van szó, arra egy másik adat mutatott rá: a magyarok negyede állítja, hogy a bonyolult kifejezések elriasztják őket egy-egy termék használatától. 40 százalékuk vallotta, hogy legalább egy olyan készüléke van, amelyik többet tud annál, mint amire szüksége van.