Nyugdíjba megy a világhírű robot, aki Obamával is focizott

Kapcsolódó cikkek

Nyugdíjba megy a világhírű robot, aki Obamával is focizott

Nyugdíjba megy a világhírű robot, aki Obamával is focizott

szórakozás

3 perc

Asimo, a Honda humanoid robotja immáron történelem. A cég a Nikkei Asian Review-ban jelentette be nemrég, hogy megszünteti a gyártást. Céljuk, hogy az eddigi megoldásokat továbbfejlesztve a gyakorlatban is alkalmazható technológiát hozzanak létre az egészségügy és a mobilitás területén.

Asimo neve egy mozaikszóból áll össze: Advanced Step in Innovative Mobility, ami arra utal, hogy ez egy „nagy lépés az innovatív mobilitásban”. Az első munkálatok még a nyolcvanas években kezdődtek, végül 2000-ben mutatták be a gépezetet.

A Honda fejlesztése volt az első robot, amelyik két lábon tudott sétálni, ezen felül több mozgó tárgyat tudott érzékelni, meg tudta határozni a tárgyaknak a távolságát és mozgásának irányát. De azzal is megbirkózott, hogy értelmezze a szóbeli utasításokat és az emberi kézmozdulatokat – például a kézfogást.

Celebkedésre is futotta

Aktív pályafutása alatt a robot focizott Barack Obamával, bemutatkozott több showműsorban, volt egy tánccsoportja, de nehéz pillanatok is adódtak, például amikor egy bemutatón lebukfencezett a lépcsőről.

A robot a mozgását önállóan végezte, köszönhetően a testében található érzékelőknek. Asimo körülbelül 130 centiméter magas és 54 kilogramm súlyú, az 51,8 voltos újratölthető lítium-ion akkumulátorával pedig mintegy egy órán át tud működni.

És merre tart manapság a robotika a Hondánál?

A japán cég a 2018-as CES technológiai csúcsrendezvényen mutatta be négy új robotját: egy együttműködő robotot, egy önvezető mini terepjárót és két mobilitással kapcsolatos koncepciót. További fejlesztés az Uni-Cub, amely egy gyakorlatilag egyetlen kerékből álló jármű. A vezetője ezen a keréken ül, és könnyedén irányíthatja kormány nélkül is.

Kiemelhető a Walking Assist mechanikus váz is, amelynek elsődleges feladata a lábakra és gerincre nehezedő terhelés csökkentése, megkönnyítve a járást, lépcsőzést vagy akár az előrehajlást. Ahogy az borítékolható volt, a fejlesztési munkák során nagyon sok mindent tudtak alkalmazni azokból az ötletekből, amelyeket már Asimo tervezésénél, gyártásánál is felhasználtak.

Forrás: