IoT a teniszbajnokságon

IoT a teniszbajnokságon

IoT a teniszbajnokságon

szórakozás

2 perc

A Dolgok Internete behálózza az élet minden színterét. Komoly előnyöket jelent a munkahelyen, a szabadidőben és mostanra már az élsportba is becsempészte magát.

A 2016-os londoni Wimbledon tenisztorna is előnyt kovácsol a modern technológiai újításokból. A megmérettetés a profi tenisz egyik legkiemelkedőbb eseménye, idén pedig két IoT (Internet of Things, Dolgok Internetre) megoldást is felhasználnak – olvasható a Gemalto jelentésében.

Internetre kapcsolt kamerák készítenek fotókat a nézők arckifejezéséről a meccsek alatt, amelyeket továbbítják az IBM Watson elnevezésű mesterséges intelligencia rendszeréhez. Ott a képeket analizálva megpróbálják kideríteni, melyik játékost kedvelik jobban a szurkolók. A torna szervezői ezen adatok alapján kideríthetik, milyen szurkolói termékeket tud hatékonyabban eladni, vagy hogy kiknek a meccseire lesz nagyobb az érdeklődés.

A játékosok ezalatt a különböző szenzorokkal ellátott teniszütőikkel gyűjthetik az adatokat teljesítményükről: az érzékelők mérik a lendítési sebességet, az ütés szögét, erejét, majd azokat egy rendszer összesíti. Egy kapcsolódó alkalmazás edzői tanácsokként képes tálalni a gyűjtött eredményeket, amelyből a játékos megtudhatja, min kell változtatnia a jobb teljesítmény érdekében.

Nem Wimbledon az első példája annak, hogy milyen gyümölcsöző lehet a sport és az IoT-technológia találkozása. Még tavaly ősszel a Wilson is piacra dobott egy internetre csatlakoztatott kosárlabdát, a cég intelligens focilabdájának prototípusáról pedig már az M2M Zóna oldalán is olvashattak. A sportszergyártó Russell Brands nemrégiben pedig felvásárolt egy csődbe jutott startupot, amely a játékos technológiáját kielemző kosárlabdák gyártásával foglalkozik.

A profi sportot sok kiegészítő segítheti abban, hogy a játékosok ne csak jobb teljesítménnyel, de biztonságosabban is játsszanak, edzenek: több viselhető fitneszeszköz például azt is képes figyelni, mikor terheli túl magát viselője, így fontos szerephez juthat a minél hatékonyabb edzéstervet kialakításában.

Az már nagyon valós jövőképnek tűnik, hogy az Internet of Things az élet minden területét átalakíthatja: az okosotthonok kényelmesebbé teszik a szabadidőt, az okosvárosnak köszönhetően akár alapjaiban is megváltozhat a tömegközlekedés. Ezek mellett viszont fontos megemlíteni az NBA 2015-ös legértékesebb játékosa, Andre Iguodala véleményét is: szerinte a különböző okoseszközök akár egy-egy bajnokság megnyerésének a kulcsát is jelenthetik.

Forrás: Business Insider