Fedezze fel a jövőt a Disney csodavilágában

Fedezze fel a jövőt a Disney csodavilágában

Fedezze fel a jövőt a Disney csodavilágában

szórakozás

4 perc

Az orlandói Disney World látogatói egy MagicBand névre keresztelt karpánt segítségével előre megrendelhetik az ebédjüket a helyi étteremben, illetve lefoglalhatják a helyüket a kedvenc látványosságoknál.

Ha szeretné elképzelni, hogyan fest majd a jövőnk mindössze néhány év múlva, akkor felejtse el a Szilícium-völgyet, és látogasson el inkább Orlandóba, a Disney World-be. A vidámparkban ugyanis különleges, „varázslatos” karpántok teszik még nagyobb élménnyé az ott eltöltött időt, egyben biztosítják a család felhőtlen szórakozását. Ha már előre szeretne gondoskodni arról, hogy a parkban finom ebédhez jusson, akkor ehhez nem kell mást tenni, mint előre lefoglalni az asztalt a vidámparkban lévő Be Our Guest étteremben a Disney World okostelefonos alkalmazásán keresztül, ahol egyébként a rendelést is előre leadhatja.

Hogyha viseli a Disney MagicBand karperecet, akkor az étterem bejáratánál már várni fogják a megérkezésekor, és pár pillanat alatt odakísérik az előre lefoglalt asztalhoz. Ezután nem kell már bajlódnia a rendelés ismételt feladásával, hiszen a kért étel rövid időn belül az asztalára kerül mintegy varázsütésre. A vidámpark bejáratánál minden látogató kap egy saját karpántot, amely alkalmas arra, hogy nagy hatótávolságú rádiójeleket továbbítson akár 12 méteres körzetben. Ha tehát a nap során megéhezik és az étterem felé veszi az irányt, akkor a pincér kap róla egy értesítést az okostelefonjára, hogy a család már a közelben van.

Homokba rajzol képeket a Disney új robotja >>Az előre megrendelt étel pedig azért készülhet el olyan gyorsan, hiszen a konyha is rögtön tudomást szerez arról, hogy megérkezett a vendéglőbe. Az asztalokon egyébként olyan jeladó készülékeket helyeztek el, amelyek a MagicBand karpántok adatait gyűjtik össze és továbbítják a mennyezeten található érzékelőknek. Ezáltal a felszolgáló nem csupán név szerint köszönti a bejáratnál, de könnyedén meg is találja az asztalát a barokk stílusú, a Szépség és a Szörnyeteg című mesefilmről mintázott étteremben.

A szórakoztató park látogatói a bejáratnál sárga, narancssárga, zöld, szürke, kék, piros és rózsaszín gumi karpántok közül választhatják ki a nekik tetszőt. Minden egyes karperec tartalmaz egy rádiófrekvenciás azonosítást lehetővé tevő RFID-chipet, illetve egy beépített rádiós jeladót. A karpántokban lévő akkumulátor két évig is bírja, tehát ha szeretné megismételni a látogatást a családjával rövid időn belül, akkor a kijáratnál ne hajítsa el az intelligens kiegészítőt. Amellett, hogy az étteremben lefoglalhatja az asztalát és megrendelheti az ebédjét, a karperecek új szintre emelik a szórakozást is a parkban elhelyezett szenzorok segítségével.

A Disney varázslatos világába tett utazás akár már otthon megkezdődhet, mikor online lefoglalja a jegyét és kiválasztja azt, hogy melyik látványosság érdekli. A rendszer a kedvenc attrakciói alapján előre megtervezi az útvonalát, így nem kell elveszetten bolyongania a vidámparkban, hogy megtalálja az elvarázsolt kastélyt vagy a hullámvasutat. Ha előre lefoglalta a jegyét, akkor a látogatás előtt néhány héttel postán megkapja névre szóló MagicBand karpántját ezzel a felirattal: „Én a tiéd vagyok, próbálj fel”. Az interneten a „Magical Express” nevű buszjáratra is előre le lehet foglalni a helyeket, amelyek a Disney World látogatóit szállítják az orlandói repülőtérről a szállodájukba, és gondoskodnak a csomagokról is.

Ha megérkezik a Disney World-be, akkor semmilyen jegyet nem kell felmutatni, hanem egyszerűen csak oda kell érinteni a karpereceket a bejáratnál, valamint a látványosságoknál elhelyezett leolvasókhoz. Az attrakcióknál felszerelt szenzor érzékeli, ha már a közelben jár, így hosszas sorban állás nélkül, azonnal felülhet a körhintára vagy az óriáskerékre. A pénztárcáját pedig nyugodtan ott hagyhatja a hotelszobájában, ugyanis a parkban nem lesz szüksége készpénzre. A karpánt ugyanis hozzácsatlakozik a bankkártyájához, így automatikusan leemeli az ebéd árát a számlájáról.

A kiegészítő segítségével tehát felülhet a kedvenc játékaira, miközben a Disney személyzete pontosan nyomon követi, hogy merre jár a parkban. Az étteremben a felszolgáló a beépített szenzorok segítségével könnyedén megtalálja asztalát és az érkezés után néhány perccel kihozza az előre megrendelt menüt. De képzelje el, hogy a lehetőségeknek milyen széles tárháza nyílhat még meg, hogyha a park vezetése még több helyen szerel fel érzékelőket. A gyerekeknek nem kellene fel-alá rohangálniuk, hogy ráleljenek kedvenc mesehősükre, hiszen Mickey egér és Hófehérke találná meg őket.

Nem lehet félvállról venni a big data jelentőségét >>A park területén elhelyezett számtalan kamera pedig rögzíthetné a legboldogabb családi pillanatokat, és egy személyes kisfilmmel kedveskedhetne a távozáskor a látogatóknak. Emellett arra is lehetőség nyílna, hogyha túlzottan sok időt kellett sorban állással töltenie, hogy felüljön az egyik látványosságra, akkor a Disney egy e-mailben elküldött kuponnal kompenzálná a kellemetlenséget. A kedvezményt pedig beválthatná egy ingyen fagyira, vagy még egy menetre a dodzsem pályán.  

A fejlesztés tehát számtalan előnnyel kecsegteti a vidámpark látogatóit, de arról sem szabad megfeledkezni, hogy a rendszer felállításához sok évnyi megfeszített munkára, illetve egy 1 milliárd dolláros beruházásra volt szükség. A több ponton felszerelt ezernyi érzékelő, illetve az egymással összekapcsolt rendszerek révén a park gyakorlatilag egy óriási számítógépként működik, és pont ez az, amire az Apple, a Facebook, vagy a Google is törekszik.

A Disney fejlesztő csapatának egyik vezetője azt mondta: a Dolgok Internete ma még a legtöbb ember számára csak egy divatos technikai kifejezés, ami azonban elfedi a valóságot. Nick Franklin ugyanis úgy véli, hogy a hétköznapi használati tárgyakat a világhálón összekapcsoló IoT sikere alapvetően azon múlik, hogy mennyire bátran kísérletezünk az internettel. A látogatóknak nem kell tudniuk, hogy működik a rendszer, elegendő, ha a saját bőrükön tapasztalják meg, hogy az új technológiák mennyi előnyt kínálnak. Nekik pusztán hátra kell dőlniük az ebéd után, amelyet előre megrendeltek, és élvezniük azt, hogy sehol sem kell hosszú perceket várakozniuk, hogy felüljenek egy látványosságra – tette hozzá Franklin.

Forrás: Wired