Egymillió dollárért keresi gazdáját a gigarobot

Egymillió dollárért keresi gazdáját a gigarobot

Egymillió dollárért keresi gazdáját a gigarobot

szórakozás

5 perc

Az egyik japán fejlesztő megunta, hogy csak filmekben vagy rajzfilmekben láthatóak hatalmas robotok.

Néhány évvel ezelőtt hatalmas szenzációt keltett az új technológiák rajongói körében a Kuratas névre keresztelt gigantikus robot megjelenése. Amikor 2012-ben bemutatták a mindenképpen egyedülálló gépezetet, mindenki azt hitte, hogy csak egy tréfáról van szó. A Kuratast azonban most meg lehet vásárolni az Amazon japán oldalán, bár a leendő tulajdonosnak alaposan a zsebébe kell nyúlnia, a gép körülbelül egymillió dollárért keresi új gazdáját.

Ezekre a munkákra pályázhatnak a robotok >>A pilóta segítségével, de távolról is irányítható mechanikus harcos a Suidobashi Heavy Industry japán vállalat tervezőinek munkája. A robotot Kogoro Kurata alkotta meg (róla kapta a nevét az óriási gépezet), a fejlesztésben emellett Wataru Yoshizaki vállalt szerepet a mozgást és a kezelővel való kapcsolattartást vezérlő szoftver kidolgozójaként.

A robotot a vállalat honlapjának elindításával párhuzamosan harangozták be, és a 2012-ben megtartott tokiói Wonder fesztiválon mutatták be a nagyközönségnek.

Ezért megéri a napi robotolás >>Kuratát egy népszerű anime tévésorozat, az Armored Trooper Votoms ihlette meg, amelyet gyermekkorában nézett rendszeresen. „Gyerekként úgy gondoltam, hogy a jövőben rengeteg óriásrobot lesz a világon. De hiába teltek az évek, a fejlesztők mindössze apróbb robotokkal léptek porondra, mint például az Asimo. Végezetül – felhagyva a reménytelen várakozással – úgy döntöttem, hogy nem ülök tovább a babérjaimon és én magam készítek egyet” – utalt az ötlet megszületésére a fejlesztő. Kurata legfontosabb célja az volt, hogy olyan mesterművel álljon elő, amely valamennyi mechanikus harcost felülmúlja, amelyet gyerekkorában a tévében látott.

A szerkezet egyébként nagyjából 5 tonnát nyom és körülbelül 4 méter magas. A gépet a robot „testében” lévő fülkéből lehet irányítani – egy speciális vezérlőegység segítségével. Emellett még arra is lehetőség van, hogy a Kuratast akár távolról okostelefonnal vagy egy Kinect-alapú készülékkel vezéreljék.

A mechanikus járművet számos különféle fegyverrel lehet felszerelni; például egy „mosolyvezérelt” percenként 6000 lövést leadó duplacsövű BB Gatling airsoft-géppuskával vagy egy rakétavetővel, amely talán kicsit meglepő módon vizes palackokat és tűzijátékot lövöldöz.

A négy keréken guruló robot fémből készült, „humanoid” karral is kiegészíthető, amely különféle tárgyak felvételére alkalmas. A kar közvetlenül csatlakozik a pilótához, és a fejlesztők elmondása szerint leginkább a videojátékokat vezérlő Nintendo Power okoskesztyűhöz hasonlít. A robot egyébként nem képes járni, viszont gurulva nagyjából 10 kilométer/órás sebességgel tud közlekedni.

Forrás: TechCrunch