Drónversenyző liga indult Amerikában

Drónversenyző liga indult Amerikában

Drónversenyző liga indult Amerikában

szórakozás

3 perc

A drónok mára olyannyira elérhetőek lettek, hogy komoly sportágazat szerveződik körülöttük. Az amerikai liga első videója inkább hasonlít egy sci-fi film előzeteséhez, mint valós felvételekhez.

Az elmúlt években a távirányítású repülők egészen új formát öltöttek: mára az embereknek általában a kis négypropelleres (úgynevezett kvadkopter), kamerákat szállító eszközök jut az eszébe, ha meghallják azt a szót, hogy drón. Nemcsak olcsóbbak lettek a repülő masinák, hanem könnyebb az irányításuk is. Ennek köszönhetően egyre többen szerveznek világszerte versenyeket, ahol a kis gépezetekkel előzgetnek és próbálják kikerülni az akadályokat.

Balesetmentes adrenalin

Egyértelműen vonzó a sportágban, hogy teljesen biztonságos a verseny. A motorsportok korai időszakában rendszeresek voltak a halálos kimenetelű ütközések, és még mára is főleg a veszély hívja a profi versenyzőket a pályára.

Kapósak a drónpilóták Kínában

A drónokat ezzel szemben távolról, egy VR-szemüveg segítségével irányítják. A pilóta valahol egy zárt helyiségben ül a többi ellenfelével együtt, és távirányítóval a kezében úgy repül, hogy közben szemei előtt a kamerával felvett képeket látja. Így az irányító átélheti, milyen érzés nagy sebességgel száguldani, miközben nem kell aggódnia azon, hogy ütközéskor bármilyen sérülést szenved.

A népszerűség útján

A legnagyobb szervezett drónversenyeket eleinte Ausztráliában tartották, de ahogy a nemrégiben alakult Drone Racing League egyik szervezője is elmondta, ma már a legtöbb országban létezik valamilyen kisebb-nagyobb kezdeményezés, amely szervezett kereteket biztosít a távvezérelt sebesség őrültjeinek.

A DRL eddig még csak egy bemelegítő időszakon van túl, ahol a pilóták egy elhagyatott gyártelepen röptethették az eszközeiket. Maga a rendszer hasonlít a hagyományos bajnokságok menetéhez: időmérő körökkel lehet kvalifikálni az éles versenyekre, ahol a legjobb helyezéseket elértek pontokat gyűjthetnek. Végül több szakasz után a legtöbb pontot összegyűjtők szerepelhetnek a döntőben és megküzdhetnek a kupáért.

Az első hivatalos fordulót február 22-én tartják Miamiban, a Sun Life stadionban. Itt az öltözők folyosóit és a nézőteret alakították át futurisztikus pályává: a pilótáknak neonfényekkel körberakott „kapukon” kell átnavigálniuk, és legelőször célba érniük több kör megtétele után.

A versenyek időpontjáról és helyszínéről a liga hivatalos holnapján lehet tájékozódni, ahol további videók is megnézhetőek a sportágról.

Forrás: Wired