Drónok a karácsonyfa alatt

Drónok a karácsonyfa alatt

Drónok a karácsonyfa alatt

szórakozás

2 perc

Előrejelzések szerint idén nemcsak rénszarvasos kötött pulóver, vagy okostelefon lesz a fa alatt, hanem drónok is szerepelnek majd a karácsonyi kívánságlistákon.

A pilóta nélküli repülők felhasználása a magánemberek és a cégek körében is egyre gyakoribb, de a drónok biztonságos használatáról ilyenkor sem szabad megfeledkezni.

Dróninvázió a láthatáron

Ha nem is olyan mértékben, mint az Egyesült Államokban, de Magyarországon is terjednek a robotrepülők. Eddig mintegy száz, kereskedelmi célú drón használatra vonatkozó engedélyt adott ki a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hatósága, és egyre több magánember is vásárol ilyen eszközöket – például a gyermekeinek vagy jó minőségű légi felvételek készítéséhez. Utóbbi hobbicélú alkalmazás esetén jelenleg nem szükséges hatósági engedélyt beszerezni.

Ha drónnal szeretné megajándékozni szeretteit, számos szempontot kell mérlegelni. Például az ár mellett nemcsak a felhasználás célját, a jármű irányíthatóságát, a töltés utáni repülés idejét, hanem a hosszú távú költségeket is figyelembe kell venni. 

Egyrészt az első repülési próbálkozásoknál előfordulnak balesetek, ami után meg kell javítani vagy ki kell cserélni a meghibásodott eszközöket. Másrészt minél inkább elmélyül a felhasználó a drónhasználat rejtelmeiben, annál több kiegészítővel és alkalmazással kecsegtetnek a hirdetések. Érdemes tehát végiggondolni, hogy hosszú távon megéri-e az ajándék, mert a kiegészítőkre szánt összegek akár egy teljesen új robotrepülő árát is elérhetik. 

A drón vezérlése felelősség

Fontos odafigyelni arra is, hogy az eszköz meghibásodása komoly károkat, veszélyeket idézhet elő. A lehetséges kockázatok közé tartozik az ütközés, az anyagi károkozás vagy akár személyi sérülések kiváltása. Egy több kilós eszköz több mint százezer forintos kár okozására is képes. 

Dolgozó drónok - Megérik a pénzüket

Az üzleti célra használt drónok szintén potenciális veszélyt jelenthetnek a légi közlekedésben, mivel meglepően gyorsan és elég magasra tudnak emelkedni a levegőben, így akár egy utasszállító repülőgépben is kárt tehetnek.

Számos automata repülőt vesznek igénybe mezőgazdasági permetezéséhez, biztonsági megfigyelésekhez, hírek, sportesemények felvételéhez. Egy nagyobb méretű drón zuhanás esetén akár egy autó szélvédőjét is képes betörni.

Már vannak drónbiztosítások

Kereskedelmi célú felhasználás esetén már van lehetőség felelősségbiztosítás kötésére is. A többi között az ipari tevékenységet, a mezőgazdasági felmérést, filmezést, vadszámlálást, elektromos vezeték ellenőrzést végzők, illetve média- és oktatási tevékenységet folytatók élhetnek ezzel a lehetőséggel. A felelősségbiztosítás fedezi a harmadik személynek okozott károkat, és kiterjed az élet elvesztésével, testi épséggel, egészséggel kapcsolatos sérelmekre is – összegzi az Allianz közleménye.

Fél a drónoktól? Béreljen pilótát!

A drónok a mezőgazdasági kárrendezésben is hasznosnak bizonyulnak, a nehezen bejárható vagy nagy kiterjedésű területek vizsgálatát segítik elő. Felvételeik egyedi perspektívából átfogó, és részletes képeket tudnak közvetíteni, ezáltal a kár kiterjedésének, a kár eloszlásának és egyes esetekben a keletkezési okának felméréséhez járulnak hozzá a biztosító kárrendezési folyamatában.