Dróngyilkos technológia az Airbustól

Dróngyilkos technológia az Airbustól

Dróngyilkos technológia az Airbustól

szórakozás

1 perc

A repülőgyártó új fejlesztése azonnal hatástalanítja a repülő szerkezeteket, ha illetéktelen területre lépnek, sőt a jelet visszakövetve a gépet irányító személyt is megtalálja, az információkat pedig továbbítja a hatóságoknak.

A múlt heti Las Vegas-i techshow keretében az Airbus olyan rendszerről rántotta le a leplet, mely radar, infravörös szenzorok és egyéb eszközök segítségével képes azonosítani, ha a felhasználó drónja olyan területre téved, ahol egyáltalán nincs semmi keresnivalója.

Ha tehát valaki egy szép új drónt kapott karácsonyra, érdemes elkerülnie az új technológiát, ellenkező esetben szó szerint „nagy bumm” lehet a drónreptetés vége.

Lézerrel lövi szét a drónokat a Boeing

Minderre azért van szükség, hogy a pilóta nélküli, az ember által a földről irányított gépek ne kerülhessenek repülőterek közelébe, zavarva ezzel a légi közlekedést, vagy ne használhassák bűncselekmények elkövetésére, példának okáért ne lehessen a segítségükkel mondjuk, drogot becsempészni egy börtönbe.

A drónok követése egyébként akár 6 mérföldes (nagyjából 10 kilométeres) körzetben is lehetséges, és ezzel a módszerrel nemcsak maga az eszköz válik azonosíthatóvá, hanem a drónnak küldött jelek is nyomon követhetők, az információk pedig bizonyos esetekben tovább adhatók a helyi bűnüldözési szervek részére.

Thomas Müller, az Airbus illetékes vezetője elmondta: a világon számos esetet sikerült már feltárni az apró repülő szerkezetek segítségével, a megfelelő biztonsági szint pedig hozzájárulhat olyan, kritikusnak számító létesítmények védelméhez, mint a különféle gyárak, repülőterek vagy nukleáris erőművek.

Márpedig a szabályokat mindenkinek be kell tartania, így ha valaki drónreptetetésre adja a fejét, mindenképpen a megfelelő (nagyjából 122 méteres) magasságban kell tartania azt, a drónnal el kell kerülnie embertársait és a különféle épületeket, repterek és repülőgépek közelébe pedig semmilyen körülmények közt sem viheti az eszközt.

Forrás: Techradar