Digitális kiemelő filc segít eligazodni a világhálón

Digitális kiemelő filc segít eligazodni a világhálón

Digitális kiemelő filc segít eligazodni a világhálón

szórakozás

2 perc

A Pith.li szolgáltatásának köszönhetően az interneten is egy kiemelő filchez hasonlóan lehet megjelölni a fontos és lényeges információkat – akár az M2M- és IoT-híreknél is.

Az ember néha az interneten is pontosan úgy el tud veszni, mint egy összefirkált szalvétákkal, macskakaparással teleírt post-it lapokkal és halmokba rakott banki kimutatásokkal, számlalevelekkel telezsúfolt íróasztalon. Ilyen esetekben értékes idő veszik el azzal, hogy megpróbáljuk átlátni a káoszt, és a rendetlenség közepette is megtalálni azt az információt, amelyre adott pillanatban szükségünk van. A keresgélés alatt ráadásul mindig újabb elintéznivalókra derül fény, emiatt szinte lehetetlen küldetésnek tűnik a rendrakás.

Az online információözön könnyebb áttekintésében segíthet egy újabb fejlesztés, amellyel neonszínű kiemelő filchez hasonlóan megjelölhetőek a legfontosabb feladatok és információk. A digitális irodákban hamarosan már az alapvető kellékek közé tartozhat a Pith.li szolgáltatása, melyet a közeljövőben indítanak el élesben a tervezők. Az antwerpeni startup négy társalapítójának egyike, Lev Detrez úgy fogalmazott: azt szeretnék elérni, hogy az újítás a felhasználók számára egyfajta tudásmenedzsment rendszerként működjön.

Rúgásokkal kattinthat a dinamikus székben ülve >>A cég koncepciója pofonegyszerű: egy adott weboldal URL-jét be kell illeszteni a megfelelő helyre a Pith.li honlapján, mely a tartalmat egy letisztult felületen jeleníti meg. Ezek után a szövegben pont olyan könnyedén ki lehet emelni egyes részeket, mint egy papírlapon. Ilyenkor a kurzor szolgál kijelölő filcként, ezzel lehet megjelölni a lényeges információkat, illetve külön jegyzeteket készíteni a margóra. A kiemelt részeket az alkalmazás egy kis dobozkában menti el, amely a képernyő bal oldalán tűnik fel. A fejlesztők alapötlete az volt, hogy az internetezők idővel olyan könnyen hozzáférhető fájlokat hozzanak létre, melyek a világhálón őket legjobban érdeklő tartalmakat és adatokat tárolják.

A Pith.li egyébként már nem az első olyan cég, amely a lényeges tartalmakat a világhálón kiemelő szolgáltatással lép a piacra. Érdemes megemlíteni például az Evernote, továbbá a Genius megoldását, de hamarosan az Internet Explorer is elérhetővé teszi hasonló eszközét, amelyet a keresőprogramjával kapcsol majd össze. Ennek segítségével bármilyen weboldalon ki lehet emelni szövegrészeket, és tetszés szerint posztolni ezután bármelyik közösségi oldalon.  

A Pith.li alkalmazásának az egyik legfőbb előnye az egyszerűsége. A fejlesztők nem zsúfolták tele a weboldalukat mindenféle extra szolgáltatást és kiegészítést kínálva, a felhasználóknak pedig nem kell regisztrálniuk ahhoz, hogy használják a digitális kiemelőt. „Inkább egy olyan terméket szerettünk volna megalkotni, amelyet az internetezők 90 százalékosan ki tudnak használni, ahelyett, hogy az elérhető funkcióknak mindössze a felét vegyék igénybe” – mondta el Lev Detrez társalapító.

A szolgáltatás sikere attól függ majd, hogy mennyire lesz könnyű rendszerezni és tárolni a fontosnak ítélt tartalmakat. A szakértők hangsúlyozták azt, hogy az olvasatlan szövegrészeket egy bizonyos idő után automatikusan törli a rendszer. A tervek között szerepel az is, hogy kiemelt témakörökben fórumokat indítanak majd a honlapon, ahol bárki megoszthatja egymással véleményét, illetve azokat a kiemelt szövegrészeket, amelyeket a digitális kincses dobozában összegyűjtött.

Forrás: Wired.com