Beköltözik a nappaliba a Google

Beköltözik a nappaliba a Google

Beköltözik a nappaliba a Google

szórakozás

4 perc

A keresőóriás nemrég piacra dobta első okosotthon-készülékét.

A Google nemes egyszerűséggel a Home elnevezést adta az intelligens hangszórójának, mely egyelőre még inkább személyi asszisztensként, és nem „családi inasként” működik.

Amit tud:

A több irányba mutató hangszórók segítségével a lejátszott zene be tudja tölteni a szobát. Egy kritikus úgy fogalmazott, hogy bár nem lehetne a parti lelke egy házibuliban, de egyéni zenehallgatásra teljesen ideális.

Így növelheti okosan lakása értékét

A beépített mikrofonok segítségével akár távolabbról is képes érzékelni a felhasználó utasításait, már amennyiben azokat „Hey, Google” vagy „OK, Google” parancsszavakkal kezdi. Innentől kezdve a felhasználó Google-azonosítójához csatlakozva információkat tud adni a naptárbejegyzésekről, időjárásról, hírekről, de vezérelhető segítségével a zenelejátszás is.

A rendszer természetesen hozzáfér az egyszerű online kereséshez is, az eszköz bármilyen kérdésre meg tudja mondani a választ, feltéve, hogy az megtalálható az interneten. Sőt, a kontextust, a korábbi kereséseket is megjegyzi: így ha például a felhasználó megkérdezi, ki az Egyesült Államok jelenlegi elnöke, akkor név nélkül is elég megkérdezni közvetlen utána, hogy „hány éves”, és a szerkezet pontosan megadja Barack Obama életkorát.

A Google Home párosítható több intelligens otthoni berendezéssel is: a Chromecast segítségével a tévét tudja irányítani, a Nest és a Philips Hue vezérlésével pedig a hőmérsékletet és a fényerőt is. Egyelőre ezeken kívül a Samsung-féle Smartthings-zel, valamint az IFTTT-tel vannak kapcsolatban, de valószínűleg a jövőben folyamatosan növekszik majd a partnerek száma.

Azt sem érdemes kihagyni, hogy az eszköz egyszerű, modern dizájnja bármely lakásban jól mutat. Egyelőre csak fehér színben vásárolható meg a termék, azonban az alul található rácsos rész cserélhető, és már most több színben elérhető.

Amit nem tud:

A készüléknek azért akad több olyan hiányossága is, amelyeket fontos megemlíteni. Ugyanakkor azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ezek mind olyan funkciók, melyek fejlesztését tervezik, csak az első verziónál még nem akarta túl nagy fába vágni a fejszéjét a vállalat.

Az egyik legzavaróbb dolog, amelyet több tesztelő is megemlített, az a felhasználói támogatás hiánya több területen. Például, ha egy házaspár lakásában a férj felhasználói profiljával van összekötve a berendezés, akkor hiába kéri a feleség, hogy a Google Home írjon fel egy új bejegyzést a naptárba, azt a párja fogja csak látni.

Természetesen ennek technikai okai vannak: a gépek az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően egyre jobban képesek felismerni a szavakat, egyre ritkábban hibáznak (angol nyelven legalábbis), viszont a különböző embereket még nem tudják azonosítani pusztán hang alapján. Ezen kívül a készülék nem tud sem e-maileket, sem szöveges üzeneteket küldeni, de ha a felhasználó ezt kéri tőle, a Google Home meg is jegyzi, hogy ezekre csak „még” nem képes.

Összességében elmondható tehát, hogy az okoshangszóró beleilleszkedik abba a trendbe, amely az intelligens otthonok fejlesztésére jellemző. Hasonló eszköz, mint az Amazon Echo, csak épp a Google keresőmotorjának köszönhetően sokkal kifinomultabb működésű, és hasonló ökoszisztémát épít a partnerekből, mint az Apple HomeKit, de újdonsága miatt egyelőre még kevesebb kapcsolattal bír.

Forrás: The Verge