Ne rontson ajtóstól a házba! – Tippek az okosotthonokhoz

Ne rontson ajtóstól a házba! – Tippek az okosotthonokhoz

Ne rontson ajtóstól a házba! – Tippek az okosotthonokhoz

gyártás

2 perc

Az automatizált otthonok területén egyelőre még formálódik, hogy milyen funkciók, készülékek, adatgyűjtések segítik valóban a lakók életét, és melyek azok a IoT-megoldások, amelyekkel a gyártók már túlzottan rátelepednek a felhasználókra.

Nem számít, milyen termékről vagy szolgáltatásról van szó, a csatlakoztatott otthonoknak köszönhetően a gyártócégek teljesen új típusú adatokhoz juthatnak, hiszen nemcsak azt tudhatják meg, hogy a vásárlók mit gondolnak az adott termékről, hanem azt is, hogy az miként befolyásolja mindennapi életüket.

Az intelligens megoldások tehát a bevételeken felül információforrást is jelentenek, a kinyert adatokat pedig érdemes okosan felhasználni. Ebből a szempontból a Dolgok Internetéhez (Internet of Things) kapcsolódó otthoni berendezések három alapvető kategóriába sorolhatók:

  • Jelentéseket tevő eszközök: felveszik az adatokat és egyúttal továbbítják is azokat. Idetartoznak a különféle mozgás- és füstérzékelők, hőmérők, kamerák.
  • Cselekvést végző eszközök: a kapott adatok alapján „csinálnak” is valamit – elég az intelligens világításra, a riasztókra, vagy a különféle kapcsolókra és termosztátokra gondolni.
  • Központi eszközök: ezek önmagukban is kínálnak bizonyos funkciókat, de lehetővé teszik más cégeknek is az adott platformra fejlesztést, így segítségükkel további lehetőségek érhetők el. Ebbe a csoportba sorolható például az Amazon Echo, az Apple HomeKit vagy a hamarosan érkező Google Home.

Természetesen a különféle márkájú termékeknek köszönhetően egészen más típusú adatokat lehet összegyűjteni, és az is nagy kérdés, hogy egyáltalán megoldható lesz-e a készülékek összeköttetése.

Ha tehát egy cég ügyfelei lakásának „felokosítására” adja a fejét, nem árt előre tisztázni, hogy pontosan mire is lehet szükségük, ez alapján pedig olyan megoldásokat kell találni, melyek az ehhez szükséges információkat gyűjtik össze. Fontos továbbá, hogy a kinyert adatok révén az adott társaság és a lakástulajdonos ne csak pillanatnyi haszonra tehessen szert, hanem azokat hosszabb távon is felhasználhassa, és segítségükkel eddig nem ismert összefüggésekre is ráláthasson.

Arra sem árt figyelni, hogy a fejlesztők ne akarják követni a lakók minden egyes otthon töltött percét, továbbá ne „telepedjenek rá” a felhasználókra például feleslegesen küldött értesítésekkel. Az okostechnológia akkor a leghatékonyabb, ha észrevétlenül, a háttérből teszi kényelmessé az életet.

Forrás: TheNextWeb.com