A gesztusvezérlést népszerűsítené a Piccolo

A gesztusvezérlést népszerűsítené a Piccolo

A gesztusvezérlést népszerűsítené a Piccolo

szórakozás

2 perc

Az okosotthonokba telepített kamerák a tulajdonos testmozdulatait és gesztusait „fordítják le” utasításokra.

A Vision Assistant működése egyszerű: a lakásban elhelyezve a kamerát, a felhasználó a feltelepített applikációban élesíti a megfelelő eszközöket, például internethez kapcsolt készülékeket, tévéket vagy villanykörtéket. Innentől kezdve a kamera folyamatosan a tulajdonos parancsait lesi.

Ehhez egy úgynevezett „skeletal tracking” funkciót használ, amely a mozdulatainkat egy – a testünk helyzetét nyomon követő – modellben vizsgálja, és érzékeli, hogy a kezünkkel melyik eszközre mutatunk, hogy aztán kapcsolatba léphessen azzal. Azon kívül, hogy helyettünk ki-be kapcsolja a kütyüket, egy intésre előre tekeri kedvenc sorozatunkat, vagy például átállítja a légkondi működését.

A Piccolo alapítói, Marlon Misra és Neil Raina érdeklődését két évvel ezelőtt a Udacity önvezető programjában a perceptuális motorok és azok innovatív funkciói keltették fel. Ezeket tanulmányozva született meg aztán az új technológia, amely lehetővé teszi az intelligens otthonok mozdulatokkal való irányítását.

Vannak még fejlesztendő területek

A cél nem az Amazon Echo vagy a Google Home lecserélése, sokkal inkább azok kiegészítése, így a rendszerek egymás mellett is tudnak működni. A cég fejlesztése jelenleg a tesztüzem fázisában van, közösségi finanszírozás keretében szeretnék kidolgozni minden egyes, az okosotthonokban irányítandó készülék támogatását. Az viszont komoly hiányosság, hogy a technológia egyelőre inkább 2D-ben működik, ha viszont több készüléket is integrálnak a rendszerbe, akkor az megkavarhatja a működést. A fejlesztők ugyanakkor azt ígérik, hogy a rendszer még sokat fejlődhet, és tervezik például egy mélységi kamera hozzáadását is.

Csak karakteresen

Mások  – például a Leap Motion is  – próbálkoztak már az okoskészülékek gesztusvezérelt irányításával. Ezek esetében az érzékelőket még minden egyes készülékhez külön kellett odaerősíteni, a Piccolo technológiája viszont messzebbről is működik. A félreértések elkerülésére ugyanakkor érdemes kifejezetten karakteres, egyértelmű kézmozdulatokkal irányítani az eszközöket.

Bár ez nem teszi könnyebbé a Vision Assistant használatát, mivel egyelőre jóval egyszerűbb, ha megkérjük az Amazon Alexa virtuális asszisztenst, hogy oltsa le a villanyt. Ugyanakkor a fejlesztők tervei szerint a jövőben már apró mozdulatok is elegendőek lesznek az utasításokhoz. Ha pedig a számítógépes látás is fejlődik, akkor az is új funkciókkal gazdagíthatja az intelligens biztonsági kamerák tudását, közvetve pedig az okosotthonok virtuális asszisztenseinek munkáját is.

Forrás: