Töretlenül terjed a P2P-fizetés

Töretlenül terjed a P2P-fizetés

Töretlenül terjed a P2P-fizetés

pénzügy

2 perc

Egyre népszerűbb a mobil-P2P fizetési módszer a tengerentúlon: a felhasználók harmada él ezzel a lehetőséggel, az Y és Z generációnak pedig már a kétharmada kipróbálta a technológiát.

A P2P-fizetés (angolul peer-to-peer vagy person-to-person payments) olyan online technológia, amely lehetővé teszi, hogy a vásárlók saját bankszámlájukról utaljanak egy másik magánszemélynek interneten vagy mobiltelefonon keresztül. A P2P-technológiát két nagy csoportra érdemes osztani: vagy az adott bank által kifejlesztett felületen keresztül zajlik le a tranzakció, vagy egy harmadik fél honlapján, illetve telefonos applikációján keresztül. 

P2P: egyre kényelmesebbé válhat a mobilfizetés

A Bank of America nemrég közzétett kutatása szerint manapság az amerikaiak több mint egyharmada (egészen pontosan 36%-a) használja a P2P fizetési módszert telefonján, az 1980 után születetteknek pedig 62%-a él ezzel a lehetőséggel. A felmérésből az is kiderül, hogy a technológiát eddig nem ismerők 45%-a szeretné kipróbálni a P2P-fizetést a következő évben. 

Azt is megvizsgálták, hogy a felhasználók milyen okokból kezdték el használni ezt a fizetési lehetőséget. Az 1005 válaszadó 68%-a kényelem és időtakarékosság miatt állt rá a rendszerre, 48%-a egy ismerősének tanácsára, 30%-a a bankok új ajánlatai miatt, 16% pedig azért, hogy kiválthassa a készpénzes és a csekkes fizetést. 

A válaszadók körülbelül fele elfogadhatónak tartja, hogy akár 5 dollárnál alacsonyabb összegeket is P2P-rendszereken keresztül kérjen, és nagyjából ugyanennyien gondolják, hogy akár 1000 dollárt vagy annál nagyobb összegeket is érdemes ilyen formában átutalni. 

„A technológia fejlődése gyorsabb, mint eddig bármikor. A legújabb jelentésünk is megerősíti, hogy a vásárlók egyre elfogadóbbak az új technológiákkal kapcsolatban azért, hogy a pénzügyi életüket rendben tarthassák” – véli Michelle Moore, a Bank of America digitális üzletágának vezetője.

A pénzügyi intézetnek több mint 22 millió aktív mobilbankolója van, akik 2017 első negyedévében több mint 29 millió mobil számlafizetést és majdnem 9 millió P2P-fizetést hajtottak végre.

Forrás: NFC World+