Mobile money: mobilalapú számlák a világ körül

Kapcsolódó cikkek

Mobile money: mobilalapú számlák a világ körül

Mobile money: mobilalapú számlák a világ körül

pénzügy

3 perc

Manapság a világ 92 országában már több mint félmilliárd ember rendelkezik a mobiltelefonján működő pénzügyi számlával, amelyekről csupán a tavalyi év decemberében 1,3 milliárd tranzakciót kezdeményeztek – derül ki egyebek közt a GSMA, a világ mobilszolgáltatóit tömörítő szövetség legújabb felméréséből.

A „Mobile Money” lényegében egy olyan pénzügyi számla az okostelefonokon, amelyeknél maga a felhasználó telefonszáma a számlaszám is egyben. 

SMS-től az NFC-ig – Mobilfizetés lépésről lépésre

A barcelonai Mobil Világkongresszuson napvilágot látott riportban a szövetség közölte, hogy jelenleg mintegy 174 millió aktív mobilalapú számla létezik világszerte, és 35 olyan szolgáltató, melyek 1 milliónál is több számlát tartanak nyilván egyszerre.

A mobil pénzügyi szolgáltatások napjainkban az alacsony és közepes megtérülést jelentő piacok körülbelül kétharmadánál már elérhetőek az iparági szervezet számításai szerint. A szakértők azonban azt is hangsúlyozzák, hogy a szolgáltatóknak „együtt kell működniük, hogy az új termékben rejlő potenciált azok is ki tudják aknázni, akiknek a legnagyobb szükségük van rá”.

Az összesítés megjelenésével egy időben beindult egy fejlesztői portál is, amely főként a platformértékesítők, illetve a szakmabeliek számára készült. A GSMA szakértői szerint ez az újítás hozzájárulhat a kompatibilitás megteremtéséhez is a szövetség iparági szabványok alapján készült, applikációk programozására alkalmas felületével (API). Szerintük ez a megközelítés javítja az együttműködés lehetőségét a teljes ökoszisztémán belül, lehetővé teszi az új alkalmazások zökkenőmentes telepítését, és az azokhoz való hozzáférést. Az úgynevezett API-k segítségével a fejlesztők innovatív termékeket és szolgáltatásokat alakíthatnak ki. 

A felmérés emellett az alábbi tényekre is rávilágított:

  • Jelenleg 92 országban 277 vállalat kínál mobilalapú számlákat.
  • A nemzetközi pénzügyi tranzakciók és az átutalások átlagos költsége a mobilalapú számlákon keresztül kevesebb mint a fele annak a tarifának, melyet a felhasználóknak egy erre szakosodott cégnél kellene fizetniük.

„A mobilalapú számlák mindössze tíz év alatt elképesztően hosszú utat jártak be. Minthogy világszerte még mindig mintegy 2 milliárd olyan ember van, aki nem fér hozzá pénzügyi szolgáltatásokhoz, ebben az innovatív fizetési megoldásban hatalmas potenciál rejlik” – hangsúlyozta Mats Granryd, a GSMA főigazgatója. A szakértő szerint, ha mindenki számára hozzáférést lehet biztosítani a digitális fizetésekhez a fejlődő országokban, akkor ezzel az új felhasználók a mostaninál nagyobb biztonságban intézhetnék a pénzügyeiket, és aktívabban járulhatnának hozzá a helyi közösségek fejlődéséhez.

A tanulmány alapján az okostelefonok elterjedtsége globális szinten elérte az 51 százalékot az előző esztendő végére (a teljes mobiltelefon-állományhoz viszonyítva). Ez a növekedés a fejlődő országokban valószínűleg „sokkal erőteljesebb lesz, mint bármi, aminek a fejlett országokban szemtanúi lehettünk az elmúlt néhány év folyamán” – emelte ki a Mobile World Daily.

A szövetség előrejelzése szerint a meglévő állomány hamarosan akár további 1,6 milliárdnyi okostelefonnal bővülhet a fejlődő országokban. A növekedésben a várakozások szerint India jár majd az élen 350 millió új okostelefonnal, majd a rangsorban Kína, az Európai Unió, Indonézia, valamint Nigéria követheti a világ egyik legnépesebb országát. 

Forrás: NFC World+