Szeretné tudni, hogy mikor, mire költ gyermeke?

Kapcsolódó cikkek

Szeretné tudni, hogy mikor, mire költ gyermeke?

Szeretné tudni, hogy mikor, mire költ gyermeke?

pénzügy

3 perc

Szingapúrban a kisiskolások körében már bevezették azokat az okosórákat, amelyekkel a gyerekek vásárolhatnak is, ezáltal a szülők távolról is szemmel tarthatják a zsebpénz elköltését.

A szingapúri POSB bank 6000 általános iskolát látott el olyan okosórákkal, amelyek nemcsak fitneszkövető alkalmazással rendelkeznek, hanem mobilfizetésre is képesek. A cél, hogy a fiatalok megtanulják, hogyan költsék el okosan, illetve miként takarékoskodjanak a zsebpénzükkel. A technológiának köszönhetően a teljes pénzköltési folyamatot és a vásárlási szokásaikat is nyomon követhetik digitálisan. 

Virtuális barát segít beosztani a zsebpénzt

A POSB Smart Buddy programját tizenkét hónapon keresztül tesztelték, és nemrég tizenkilenc általános iskolában vezették be. 

„Az óra segíti a gyerekeket abban, hogy megtanulják a digitális fizetés alapjait és figyelemmel kövessék az aktivitásukat” – nyilatkozta a bank szóvivője. A szülők előre beállíthatják a napi költési limitet, vészhelyzet esetén pénzt küldhetnek, valamint folyamatosan figyelemmel kísérhetik a gyermekek költési, megtakarítási vagy akár evési szokásait a kapcsolódó applikáció segítségével.

A programba az iskolákat is bevonták, ahol az ebédlőkben és könyvesboltokban digitális terminálokon keresztül vásárolhatnak a diákok az okosórájuk egyetlen érintésével. Terminálokat az iskolaudvarokra is felszereltek, lehetővé téve, hogy a diákok bármikor leellenőrizhessék, hogy mekkora keretük maradt az adott napra. 

Az applikáció akár három hónapra visszamenőleg is listázza a tranzakciókat, lehetővé téve, hogy a diákok kielemezhessék a költési szokásaikat. Emellett megtakarítási célokat is kitűzhetnek a fiatal felhasználók, valamint az iskolán kívül is fizethetnek olyan helyeken, ahol megfelelő érintés nélküli terminálok állnak rendelkezésre.

Mivel egy okosóra már nem létezhet fitnesz- és egészségügyi applikációk nélkül, a Smart Buddy órába is beépítettek ilyen funkciókat: így a napi lépés- és kalóriaszámláló, valamint az utazási távolságmérő is helyet kapott a fejlesztésben.

A programot szociális célokra is felhasználják: a pénzügyi támogatási rendszer részeként is funkcionál az óra. A rendszer automatikusan felveszi a diákokat a FAS, a helyi pénzügyi segélyszervezet listájára, mely nyomon követi az őket megillető támogatásokat és juttatásokat, és így az ilyenkor szokásos kuponokat és vouchereket helyettesíti, diszkréten támogatva a rászoruló gyerekeket.

A nyilatkozatok szerint a következő lépés egy helymeghatározó és egy biometrikus fizetési megoldás hozzáadása lesz. A GPS lehetővé tenné, hogy a szülők figyelemmel kövessék, hol jár gyermekük az iskolán kívül, így például mikor száll fel és le az iskolabuszról. 

Forrás: NFC World+