PSD2: újabb lépést tett a nyílt bankolás felé a K&H

PSD2: újabb lépést tett a nyílt bankolás felé a K&H

PSD2: újabb lépést tett a nyílt bankolás felé a K&H

pénzügy

2 perc

A pénzintézet Magyarországon az elsők közt nyitotta meg harmadik felek számára a tesztkörnyezetet és a fejlesztői portált.

A portál a második pénzforgalmi irányelvvel összhangban (PSD2) az új típusú szolgáltatók számára biztosít hozzáférést. A felület célja, hogy segítsen eligazodni a kifejezetten banki adatok lekérdezésére, fizetéskezdeményezésre kialakított nyílt interfészen (API), valamint támogatást nyújtson a harmadik felek számára a fejlesztés időtartama alatt.

Hatalmas változás előtt a bankszektor

Az elkövetkező évek gyökeres változásokat hoznak a pénzforgalmi szolgáltatások terén. Az európai uniós irányelveknek megfelelően a bankok kötelesek lehetővé tenni az azt engedélyező ügyfelek számára, hogy online módon elérhető folyószámláról történő átutalások esetén harmadik fél szolgáltatásait vegyék igénybe.

Ezen kívül a számlainformációkat összegyűjtő és prezentáló harmadik felek számára térítésmentesen elérhetővé kell tenniük az ügyfelek online folyószámláira vonatkozó számlainformációkat (így a számlaegyenleg- és pénzforgalmi tranzakciós adatokat). Az EU hosszabb távon azt várja ezektől az intézkedésektől, hogy ösztönözni fogják a versenyt és az innovációt a pénzintézeti szektorban.

Még több fintech fejlesztésre nyílik lehetőség

A szóban forgó harmadik felek lehetnek más bankok vagy nem banki szereplők – például fintech cégek, kiskereskedők és technológiai vállalatok. Az ügyfelek kifejezett engedélye birtokában az ilyen harmadik felek fizetést kezdeményezhetnek, számlainformációt gyűjthetnek és jeleníthetnek meg a számlatulajdonos ügyfél részére, ezáltal versenyt teremtve az ugyanilyen célt szolgáló elektronikus és mobilbanki megoldásoknak.

Mindezek megvalósítása érdekében a K&H Magyarországon az elsők között 2019. február 28-án megnyitotta az új típusú szolgáltatók számára a tesztkörnyezetet és fejlesztői portált. A portált a PSD2 irányelvvel összhangban és a nemzetközi sztenderdeknek megfelelően angol nyelven alakították ki. A tesztkörnyezet hozzáférése regisztráció köteles.