Miért kéne adózniuk a robotoknak?

Miért kéne adózniuk a robotoknak?

Miért kéne adózniuk a robotoknak?

pénzügy

3 perc

Bill Gates szerint, ha már a gépek elveszik az emberek munkáját – márpedig ez egyre elkerülhetetlenebbnek tűnik –, akkor bizony adózniuk is kellene.

A Microsoft alapítója a Quartz-nak fejtette ki véleményét a robotok munkaerőpiac-átformáló hatásáról: ha egy gép elvégzi ugyanazt munkamennyiséget, amelyet korábban egy ember, akkor szerinte ugyanannyit is kellene adóznia utána.

Egy ilyen típusú köztehernek több funkciója is lehetne: az egyik, hogy lassíthatja, milyen gyorsan veszik át az emberek szerepét a robotok a munkahelyeken, a másik pedig, hogy ebből támogatni lehetne a dolgozók átképzését olyan területekre, ahol a gépek nem tudnának jól helytállni.

Ki fizesse az ápolókat?

Gates szerint felemelően hangzik az ötlet, hogy az embereknek nem kell a gyárban dolgozniuk és a piaci termeléssel foglalkozniuk, hanem helyette sokkal fontosabb célokra figyelhetnek. Ilyenek lehetnének például az idősgondozás vagy a gyerekekkel való foglalkozás, ahol jelenleg is nagy a munkaerőhiány.

Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a legtöbb országban az ápolók, tanárok, tanítók képzését és fizetését legtöbbször az állam, illetve az adófizetők biztosítják. Ha tehát a munkavállalók nem dolgoznak a gyárban, és nem fizetik a jövedelemadójukat, akkor hiába szabadul fel az idejük más munkakörökre, nem lesz elég központi forrás, ami biztosíthatja az átképzésüket és a megélhetésüket.

Természetesen lehetne erre azt válaszolni, hogy a vállalatok profitja jelentősen növekedhet, ha átállnak az automatizált munkaerőre, de a milliárdos úgy látja, hogy a korábbi tapasztalatok alapján nem jó ötlet kizárólag a cégekre és a természetes piaci folyamatokra bízni az ilyen altruista célkitűzéseket, és az állami jobban el tudná látni ezt a feladatot. Véleménye szerint így jó ötletnek tűnhet, hogy akár a robotokat alkalmazó vállalatok, akár azok gyártói valamilyen formában adózzanak azon munkamennyiség után, melyet a gép elvégez.

Akadályok a fejlődés útjában

A másik azonnali reakció, mely a fejlesztők, robotgyártók oldaláról érkezhet, szintén teljesen érthető: az ilyen anyagi teher csak lassítaná az innovációt, miért akarná bárki is korlátozni a technológiai fejlődést?

Bill Gates szerint jogos a felvetés, és úgy látja, nincs azzal semmi baj, ha a fejlesztések üteme egy kicsit lassul. Így is azt lehet tapasztalni manapság a robotikában, hogy a gépek túl gyors ütemben veszik el a munkát az emberek elől, a munkaerőpiac pedig nem képes megfelelően ellensúlyozni ezt a folyamatot.

Az elképzelés alapján sok munkás fellélegezhetne, ha mondjuk, egy robotadó lassítaná ezt a folyamatot, és egyben garantálná azt is, hogy a munkahelyük elvesztése után is lesz elegendő forrása az államoknak arra, hogy átképzéssel segítsék őket. Arról nem is beszélve, hogy a fejlesztéseket muszáj egyfajta mederbe terelni, és a hihetetlen technológiai lehetőségek mellett a kedvezőtlen folyamatokat sem árt hangsúlyozni. Ha pedig a korlátozások különböző módszereit végigvesszük, a milliárdos szerint még mindig inkább elfogadhatóbb az adózás, mint ha egyszerűen betiltanak bizonyos kutatási területeket.

Az ötlet egyébként nem a Microsoft alapító fejéből pattant ki először, az Európai Parlament már korábban is tanácskozott hasonló ötletről, és a jövőben is várhatóan ott lesz a témalistájukon a robotika és annak munkaerő-piaci hatása.