Mesterséges intelligenciára cseréli munkatársait a japán biztosító

Mesterséges intelligenciára cseréli munkatársait a japán biztosító

Mesterséges intelligenciára cseréli munkatársait a japán biztosító

még több IoT

2 perc

Több mint 30 ember feladatait veszi át a mesterséges intelligencia (AI) rendszer a Fukoku Mutual Life Insurence biztosítótársaságnál. Az IBM cég Watson Explorer AI rendszere a biztosítottaknak járó kifizetéseket fogja kiszámolni.

A japán cég számításai szerint a lépéssel 30 százalékkal fog nőni termelékenységük, és a befektetés a rendszerbe kevesebb mint két év alatt meg fog térülni.

Hol tart ma a mesterséges intelligencia?

A január elejétől alkalmazott AI-rendszer 200 millió jenbe (504 millió forint) került, és segítségével már egy év után 140 millió jent takaríthat meg a társaság. A rendszer fenntartására évente 15 millió jent költ a vállalat – adta hírül a The Guardian brit napilap.

A 34 munkatársától március végéig fog megválni a biztosító. Az IBM Watson Explorer rendszere olyan „kognitív technológiával bír, amely az emberhez hasonlóan képes gondolkodni, lehetővé teszi az összes adat – köztük szövegek, képek, audio- és videofelvételek – elemzését és értelmezését”. A technológia képes lesz elolvasni több tízezer orvosi jelentést és kórházi tartózkodások időtartamának tényezőit ahhoz, hogy a biztosítottaknak járó kifizetések kiszámítsa – olvasható a Mainicsi Simbun napilapban.

Miközben a mesterséges intelligencia használatával jelentősen csökkeni fog a kifizetések kiszámításának ideje, a biztosítottak csak akkor fogják megkapni az összegeket, ha a társaság munkatársai jóváhagyják őket. A jelenlegi pénzügyi évben eddig 132 ezer kifizetést jegyzett a cég.

Japán az AI használatának fő kísérleti terepévé válhat csökkenő és idősödő lakossága és a robottechnológia bátor alkalmazása miatt. A Nomura kutatóintézet egy 2015-ös jelentése szerint a szigetországban az állások mintegy felét robotok fogják betölteni 2035-re – számolt be róla az MTI összefoglalója alapján a Trend FM.

A mesterséges intelligencia szerepet játszhat az ázsiai ország politikájában is, mivel a jövő hónaptól a gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztériumban is bevezetnek próbaképpen egy AI-rendszert, amely segíteni fogja a közalkalmazottakat abban, hogy felvázolják a miniszterek hivatalos válaszait a kormány- és parlamenti üléseken. Azt remélik rendszer alkalmazásától, hogy csökkenteni fogja a hosszú időszakokat a miniszterek írásbeli válaszainak előkészítésére. Ha sikeres lesz a kísérlet, akkor más kormányhivatalokban is bevezetik – adta hírül a Jiji hírügynökség.