Kidurranhat az IT-lufi? Az amerikai techcégek már leépítenek

Kapcsolódó cikkek

Kidurranhat az IT-lufi? Az amerikai techcégek már leépítenek

Kidurranhat az IT-lufi? Az amerikai tech cégek már leépítenek

pénzügy

3 perc

A magyarországi technológiai szektort is átalakíthatja a globális recesszió, akár már a közeljövőben.

A kezdődő globális válság jelei már az IT-ban is látszanak. Legalábbis így látja Eyal Zucker, az Exadel budapesti irodájának vezetője, aki szerint hamarosan kihívásokkal teli átalakulásokkal nézhet szembe az eddig „fénysebességgel” száguldó szektor.

Háború, energiaválság, alapanyag- és chiphiány, infláció, kontinenseket érintő aszály és lassuló gazdasági növekedés: az egyre inkább felszínre törő problémák a globális gazdaság legstabilabbnak tűnő oszlopaiban is elkezdtek repedéseket okozni.

Legalábbis sok nagyvállalatnál már elkezdtek felkészülni a várható hatásokra: elbocsátásokba kezdett a Google, a Facebook, a Netflix és a Robinhood, de más óriások is elkezdték meghúzni a derékszíjukat.  

Az amerikai tech szektor már a recesszióra készül

„Az elmúlt bő évtized gazdasági és digitális fellendülésének legnagyobb nyertese a technológiai szektor volt. Világcégek nőttek ki 10-15 év alatt lényegében a semmiből, és ezek teljesen átalakították és digitalizálták a hétköznapi és üzleti életet. Nyilvánvalóan ez a folyamat azzal is járt, hogy az IT-szakemberekre lényegében korlátlan igény mutatkozott. Amerikától Ázsiáig senki sem talált elegendő munkaerőt, minden informatikust felszívott a piac. Mindez azonban most megváltozhat” – foglalta össze Eyal Zucker. 

„Észak-Amerikában már készülnek a piaci szereplők az egyre borúsabb világgazdasági folyamatok hatásaira. Több vezető nagyvállalat, start-up és scale-up cég is megszorítja a nadrágszíjat, és elbocsátások bejelentésével, létszámstoppal készül a recesszió időszakára. Ezek a hatások Európába és Magyarországra is át fognak gyűrűzni, és várhatóan meg fogják változtatni a technológiai munkaerőpiac dinamikáját” – tette hozzá a digitális fejlesztésekre szakosodott világcég szakembere.

A kiszervezett, külsős IT-támogatás felé fordulhatnak a nagyok

A piaci vállalatok üzleti filozófiája egyszerű logikát követ: gyorsan reagálnak, ha azt észlelik, hogy környezetükben megváltoznak a fundamentumok. Ha virágzik az üzleti környezet, bővülnek. Ha sötétebb felhőket látnak, óvatossá válnak, átszerveznek, megtakarítanak, valamint szükségszerűen a rugalmasabb, olcsóbb, könnyebben és gyorsabban szabályozható üzleti folyamatok felé fordulnak. Ez alól a technológiai területek sem kivételek.

Ilyen időkben pedig jobban megérheti egy nagyvállalatnak, ha saját IT-s állományát csökkentve a feladatok, fejlesztések egy részét inkább olyan külsős partnerekre bízza, amelyet rugalmasabban lehet felbérelni egy munkára, vagy fordítva, szükség esetén könnyebb és gyorsabb megszüntetni a megbízást, mint egy munkavállaló esetén. 

A cégek a válságos időkben szükségszerűen pénzügyi érvek mentén döntenek, és akár financiális akár jogi szempontokat mérlegelve könnyebb alvállalkozókkal dolgozni, és például velük ártárgyalást folytatni, mint bércsökkentésről, megszorításokról tárgyalni az alkalmazottakkal. Ezért megszorítások idején ez az alternatíva kedvezőbbnek tűnhet, mert az outsourcing ebből szempontból egyszerűbb és költséghatékonyabb.

Az átalakulásból profitálhat a hazai IT-szektor?

„Nem arról van szó, hogy az informatikusoknak hamarosan aggódniuk kellene amiatt, hogy nem találnak munkát, hanem inkább arról, hogy a megszorításokkal járó folyamatok az IT-kiszervezés irányába terelhetik a vállalatokat. Rugalmasabb és olcsóbb egy alvállalkozóval dolgozni, mint munkaviszonyban tartani ugyanarra a szakembereket ugyanarra a kapacitásra. Az átalakulás már megindult a világ legfejlettebb piacain, ami előbb-utóbb Magyarországon is érezni fogja a hatását – jóllehet, ez ebben a régióban nem feltétlenül csak negatív lehet” – összegzi Eyal Zucker. 

A szakember úgy véli, hogy a több partner számára több szektorban, több programnyelven is dolgozó IT-fejlesztő társaságok számára az eddigieknél is nagyobb tér nyílhat a bővülésre. „Úgy gondolom, hogy akár már a következő évben sokkal dinamikusabbá válhat a technológiai munkaerőpiac, mivel a mérnökök olyan cégekhez fognak csatlakozni, amelyek biztosabb környezetet mutatnak a recessziós időszakában” – emelte ki.

Ilyen szempontból Magyarország még akár nyertese is lehet a következő időszaknak, hiszen sok a jól képzett szakember, és ha az itt működő outsource tech cégek képesek versenyképes alternatívát mutatni, sok hazai IT-s számára kínálhat ez a szektor karrierlehetőséget.

Már a magyar szakemberek is látják a változást

Az Exadel néhány hónapja nyitott irodát Budapesten és dinamikus bővülési szakaszban van. A fejlesztőközpont vezetője szerint az IT-piaci folyamatokat a jelentkezők is érzékelik. „A hozzánk jelentkezők közül is sokan említik indokként, hogy azért szeretnének csatlakozni, mert úgy látják, hogy egy több partner számára dolgozó, több területet is átfogó fejlesztő központ most stabilabb jövőképet biztosíthat” – magyarázta Eyal Zucker.

Szerinte a recesszió nem fogja visszaszorítani a digitális megoldások fejlődését, sőt akár ösztönözheti is azt, azonban a technológiai szektor bővülési üteme és főleg szerkezete mindenképp változni fog. Az eladósodott vállalatok helyett előnybe kerülnek majd a nyereséges, egészséges cash-flow-val rendelkező cégek. A vezető hozzátette azt is, hogy az ilyen típusú recessziós környezet általános „ökölszabálya”, hogy azok a társaságok élnek túl leginkább, amelyek önmagukba fektetnek.