India rááll a digitális fizetésre

India rááll a digitális fizetésre

India rááll a digitális fizetésre

pénzügy

2 perc

Az indiai kormány nagyszabású akcióba kezdett az ország készpénzhasználatának csökkentése érdekében. Arra ösztönzik a fogyasztókat és a cégeket egyaránt, hogy minél inkább a digitális és a mobilfizetési lehetőségeket vegyék igénybe.

A terv részeként az elmúlt hónapokban bevontak két nagy címletű papírpénzt, az 500 és 1000 rúpiás bankjegyeket, megnövelték a mobiltárca-fizetés felső értékhatárát, és az AID-vel, az ország személyazonosító adatbázisával összhangban működő mobilapplikációkat fejlesztettek. Mindezek segítségével a következő két évben 25 milliárd rúpia összértékű digitális pénzügyi tranzakció lebonyolítását várják.

Divatjamúlttá válhat a készpénzes fizetés?

A kitűzött cél elérését szolgálja a bevezetésre kerülő Aadhaar Pay és a BHIM mobilfizetést segítő új applikációk használatának ösztönzése. Nagyon sokat vár a kormány attól az intézkedéstől is, hogy 300 ezer rúpia (azaz nagyjából 1,3 millió forint) felett már nem lehet készpénzben fizetni, a politikai reform részeként pedig a pártok készpénzben legfeljebb 2000 rúpiányi adományt fogadhatnak el, illetve az állami költségvetés is átáll a digitális tranzakciókra.  

A BHIM okostelefonos P2P, azaz személyközi fizetésre alkalmas applikációt január végéig 12,5 millióan töltötték le, de ez a szám növekedni fog, mert újabb ösztönző rendszereket terveznek bevezetni mind a lakosság számára, mind a kereskedőknek.

A P2P-rendszerek segítségével a felhasználó bármely mobileszközről indíthat azonnali átutalást két bankszámla között. A BHIM-et 2016 decemberében vezették be azzal a céllal, hogy segítse a bankokon keresztüli direkt e-fizetéseket, és hozzájáruljon a készpénzhasználat csökkentéséhez.

Az Aadhaar Pay rendszerrel azok tudnak majd vásárláskor fizetni, akik nem rendelkeznek bankkártyával, mobiltárcával vagy okostelefonnal. Vásárláskor elég megadni a személyigazolvány-számot (Aadhaar-számot) valamint a kapcsolódó biometrikus adatokat, és ez alapján vonják le az illető bankszámlájáról a megfelelő összeget.

Arun Jaitley pénzügyminiszter arra számít, hogy a nagy értékű bankjegyek bevonásával, a digitális fizetést elősegítő rendszerek és a bankkártyák elterjedésével mérsékelhető az adóelkerülés, csökkenhet a korrupció, a feketegazdaság és a pénzhamisítás is.

Forrás: NFC World+