Hódít az alternatív fizetés

Hódít az alternatív fizetés

Hódít az alternatív fizetés

pénzügy

2 perc

Egy felmérésben megkérdezettek több mint háromnegyede használ a készpénzen és a bankkártyán kívüli megoldásokat. Egyre többen nyúlnak a telefonjuk, és nem a pénztárcájuk után.

Egy brit felmérésben 2001 embert kérdeztek a fizetési szokásaikról. Kiderült, hogy 80%-uk kísérletezett már a hagyományos fizetési módokon túli alternatívákkal az elmúlt 12 hónapban, legyen akár szó az online fizetésről, akár a modern technológia nyújtotta NFC-megoldásokról.

Az online fizetés túlerőben

A 80%-ból természetesen 70%-ot a Paypal tett ki, amely egy jelszó mögé rejti a bankkártyaadatokat, és biztonságos csomagokban utalja át a pénzt a célszámlára. A maradékban 4% használt valamilyen NFC megoldást, 4% a Google Walletet, 2% fizetett a brit Pingit rendszeren keresztül, ugyancsak 2% az Apple Pay segítségével, és 1% vette igénybe a Paym mobil fizetési szolgáltatást.

Látható tehát, hogy néhány emberben megvan már a hajlandóság, a kísérletező kedv az új, kényelmes megoldások kipróbálása iránt, de korántsem lehet elterjedtnek nevezni, ha a nagy átlagot nézzük. A használók között legtöbben azt mondták, a kényelem miatt használják az új fizetési módokat, sokan közülük sokkal egyszerűbbnek találták, mint a bankkártyát vagy a készpénzt.

Adatvédelmi félelmek

Az is kiderült a felmérésből, hogy annak ellenére, hogy a megkérdezettek 36%-a rendelkezik érintés nélküli, NFC bankkártyával, csak negyedük használta is azt.

A legtöbben (46%) csalástól fél, 24%-uk pedig egész egyszerűen ijesztőnek tartja az érintés nélküli vagy digitális fizetőeszközöket, azonban egyötödük nem zárkózik el az ötlettől, és elképzelhetőnek tartja, hogy az elkövetkezendő évben ő is használni fogja.
A megkérdezettek közül nagyon kevesen, csupán 3%-uk nem tudta, hogy mi az az érintés nélküli fizetés, 26%-uk pedig félelmetesnek és elképzelhetetlennek tartja, hogy valaha is a telefonját használja fizetőeszközként.

Kényelem = több pénzköltés

Nagyon sokan egy új veszélyforrást is látnak a kényelmes fizetési módokban: hajlamosak sokkal többet költeni, mint korábban.
A kényelem miatt nem tudják fejben kapcsolni a pénzt a mobiltelefonhoz, ezért nem tudják érzékelni a pénzmennyiségeket, és sokkal többet költenek, mint korábban.

Pénztárcakímélő alkalmazás a Vodafone-tól

Kifejezetten a fiatalokra, a 18 és 24 közötti korosztályra igaz ez, de valószínűleg ahogy egyre többen születnek bele egy NFC fizetésekkel teli világba, a számuk növekedni fog.

Az új kényelmi megoldások tehát megspórolhatják mindenki számára a PIN-kód rendszeres beírogatását, vagy esetleg az online bankkártyaadatok bemásolását, de ugyanakkor a kényelem miatt kevésbé is figyelünk a pénzköltésre. A sok apró összeg pedig hamar összeadódhat egy ijesztően nagy számlává.

Forrás: NFC World+