Fekete dobozt minden autóba!

Fekete dobozt minden autóba!

Fekete dobozt minden autóba!

pénzügy

2 perc

Alacsonyabb biztosítás, lopásvédelem, egyszerűbb baleseti rekonstrukció – ezeket is biztosítja a járműbe szerelt M2M-eszköz.

Több európai országban is jellemző, hogy egyre szélesebb körben használják az autós „fekete dobozokat”, amelyek rögzítik a sofőr vezetési stílusát, és ezt figyelembe véve ajánlanak számára új, kedvezőbb biztosítási csomagot.

A fekete dobozok mobiltelefon nagyságúak és telematikán alapuló készülékek, amelyek a következő adatokat rögzítik:

  • megtett utak száma,
  • megtett kilométerek,
  • az utak típusa (városi, autópálya stb.),
  • sebesség,
  • gyorsítások, fékezések,
  • vezetéssel töltött idő tartama,
  • esetleges balesetek, a járművet ért ütközés, annak ereje.

Az M2M-alapú eszköz az adatokat mobil hálózaton keresztül továbbítja a biztosítóhoz. Mindez hatalmas adatmennyiséget jelent: Olaszországban például az összes machine-to-machine (gépek közötti) kapcsolatok közel felét teszik ki a “fekete dobozok” által küldött adatok.

A biztosító társaság így részletes képet kaphat az autótulajdonos vezetési szokásairól, és adott esetben ezt díjazhatja a következő biztosítás megkötésekor. A biztosítók számára ez rendkívül megkönnyíti a sofőr profiljának meghatározását és a kockázatok kalkulálását.

És ami ugyancsak fontos: az autós jelentős összeget spórolhat meg az újabb biztosítás megkötésekor – a tapasztalatok szerint akár 10 százalékot is!

A fekete dobozok használatának további előnyei is vannak. Például a járműben elhelyezett kis készüléknek köszönhetően “lenyomozható” az ellopott jármű. Vagy akár egy baleset körülményei is rekonstruálhatók a dobozzal rögzített adatok elemzésével.

Forrás: Insurethebox.com