4 lépés az okos város felé

4 lépés az okos város felé

4 lépés az okos város felé

big data

3 perc

Nem könnyű kiemelni négy területet egy város működéséből, de ha már a forgalomirányítást, az egészségügyet, az oktatást és a környezetvédelmet az okos eszközök és az M2M-technológia segítségével újragondolják, érezhetően jobb életminőség érhető el.

Parkolóhely-kereső app

A forgalomirányítás még mindig az egyik legtöbb fejlesztési potenciállal rendelkező terület. Olyan sok a dugó, a baleset és a várakozásból adódó frusztráció az utakon, hogy ezzel sokat nyerhetne bármelyik város. Mobil alkalmazásokkal támogathatnák a parkolóhely-keresést, vagy a legközelebbi posta, szerviz koordinátáit pillanatok alatt megmutathatná egy navigációs térkép. A gyorsabb haladás érdekében kapott valós idejű közlekedési információkról már nem is beszélve. Ezeknek köszönhetően a mérleg kevesebb balesetet, kevesebb szén-dioxid kibocsátást és kevesebb stresszt mutatna az úton lévők esetében.

Hasonló okostelefonra letölthető alkalmazások már ma is léteznek, de az M2M-technológia és az internettel összekapcsolt autók – connected car – számtalan új, innovatív megoldást hozhatnak.

Tudjuk, hogy min kell javítani

Az életminőség javítása érdekében egy másik fontos beruházási terület a fenntarthatóság és a környezetbarát életmód. A városok minden bizonnyal profitálnának olyan adatok méréséből, közzétételéből, mint a levegő minősége vagy a víz-és energiafogyasztás mértéke. Forró égövi országokban például a közintézményekben lévő légkondicionáló rendszerek többsége meglehetősen rossz állapotban van, ezek karbantartása, cseréje nem csupán energiamegtakarítást hozna, de sok krónikus betegség is megelőzhető lenne. Az „okos” élet fogalmának szerves része a környezet kímélése, de ahhoz, hogy a tudatosság kialakuljon és megváltozzon az emberek hozzáállása, először nagyobb figyelemre van szükség.

Távkezelés okos eszközökkel

Az egészségügy fejlesztésének szükségességét senkinek nem kell magyarázni, de ez nem csak hazánkban, a világ más részein is ugyanolyan problémás. Az orvosok ugyan magasan képzettek, de az adminisztráció rémálom, a folyamatok nehezen összekapcsolhatóak, és a betegnek marad a sorban állás itt is, ott is.

A központosított elektronikus egészségügyi nyilvántartás világába belépni ugyanolyan hatalmas feladat lesz, mint a krónikus betegek távkezelésének bevezetése, viszont óriási könnyebbséget hozhat a lakosság életében.

Tanítás videokonferenciával

Az oktatás során az okos városok képesek lesznek vegyíteni a helyi oktatást a nemzetközi színvonalú egyetemek távkurzusaival. A technológia fejlődésével a világ egy jóval kisebb hellyé fog változni, és ez azt jelenti, hogy olyan oktatási lehetőségekhez juthat hozzá majd szinte bárki, amelyekből eddig a lakóhelyük, az anyagi lehetőségeik, a családi vagy egészségi kötöttségeik miatt kimaradtak. Videokonferenciával egy ágyhoz kötött tanuló ugyanúgy részt vehet a csoportmunkában, hasonló impulzusok érthetik, mintha egy osztályteremben lenne. Más szempontból ennek a fejlesztésnek köszönhetően az oktatás sokkal olcsóbbá válhat, így egyre inkább megfizethetővé lesz mindenki számára.

Forrás: Innovationtracker.wordpress.com