Egyre többször fizetnek mobillal a magyarok

Kapcsolódó cikkek

Egyre többször fizetnek mobillal a magyarok

Egyre többször fizetnek mobillal a magyarok

pénzügy

2 perc

Továbbra is előtérben van a biztonság fontossága a digitális fizetések minden területén.

Gyorsan nő a bolti mobilfizetések száma Magyarországon a Mastercard legfrissebb adatai szerint. Az egy évvel korábbi adatokhoz képest idén május végéig a magyar kártyabirtokosok jóval több alkalommal használtak mobiltelefont egyérintéses fizetésre. Az új belépőknek köszönhetően a növekedés 2018 elején huszonhatszoros volt.  

„Jól indult az év, és jók a kilátásaink az év további részére nézve is, hiszen még a nyári fesztiválszezon előtt vagyunk. Az egyetemisták körében végzett kutatásunk szerint a felsőoktatásban tanulók több mint 20%-a már használ mobiltárcát, mégpedig elsősorban a nyári fesztiválokon. Így arra számítunk, hogy idén jelentősen nő a mobilfizetés népszerűsége” – mondta Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója.

Idehaza jelenleg öt kereskedelmi bank, így a Budapest Bank, a Gránit Bank, a K&H Bank, az MKB Bank és az OTP Bank mobiltárcái teszik lehetővé az ügyfeleknek, hogy kártya helyett mobiljukat érintsék a terminálhoz.

Előtérben a biztonság a digitális vásárlás minden területén

A kártyatársaság bevezette az MDES (Mastercard Digital Enablement Service) technológiát a digitális fizetéseknél. Ez a megoldás biztosítja, hogy a kereskedő terminálja és a Mastercard között a kártyaadatok egy védett információs felhőben „utazzanak” – méghozzá tokenizált, azaz kódolt formában.

A kártyabirtokosok fokozott védelme érdekében bevezeti az Európai Unió azt az új szabályozást, amely előírja, hogy digitális fizetéseket csak úgynevezett erős ügyfélhitelesítés (Strong Customer Authentication) után hagyhatja jóvá a szolgáltató. Mindez azt jelenti, hogy a három rendelkezésre álló azonosítás típusból:

  • az ismereten alapuló (például jelszó),
  • a birtokláson alapuló (pl. token kártya)
  • és a biometrikus azonosításból (pl. ujjlenyomat) legalább kettőt használni kell a fizetés jóváhagyásánál.

„Ebben a helyzetben a legnagyobb kihívás a számunkra, hogy a fokozott biztonság és többszörös azonosítás ne jelentse a fizetési élmény romlását, ne legyen hosszadalmas, és főképp ne vezessen a vásárlás megszakításához. Amellett, hogy biztonságos és gyors, a biometrikus azonosítás nem igényel további információt vagy speciális eszközt. Ezért vállalatunk a biometrikus azonosítás használatát szorgalmazza” – tette hozzá Eölyüs Endre.

A magyarok nyitottak a biometrikus fizetésre. Legalábbis ezt alátámasztják a fizetéstechnológiai cég korábbi adatai is, mely szerint a magyar válaszadók több mint fele jobban bízik a biometrikus, mint a hagyományos hitelesítési módokban.