Digitális transzformáció a pénzügyi világban

Kapcsolódó cikkek

Digitális transzformáció a pénzügyi világban

Digitális transzformáció a pénzügyi világban

pénzügy

3 perc

Növelik a pénzügyi vezetők a digitális transzformációval kapcsolatos kiadásokat annak érdekében, hogy versenyelőnyt szerezzenek – derül ki a Grant Thornton kutatásából.

A digitális megoldások bevezetése, a hagyományos üzleti folyamatok új alapokra helyezése, valamint az ehhez kapcsolódó szervezeti átalakítás jelenti ma a cégek életében az egyik legnagyobb kihívást.

A több mint 300 vezető megkérdezésével készült kutatás rámutat arra is, hogy a válaszadók több mint kétharmada (69 százaléka) tervezi növelni befektetéseit olyan technológiák területén, amelyek gyorsítják az üzleti változás folyamatát. Körülbelül 40 százalékuk tervez több mint 10 százalékos növekedést a következő egy évben.

A digitális transzformációs kiadások megtérülésének a mérése ugyanakkor problémát jelenthet. A megkérdezettek csupán 12 százaléka gondolja úgy, hogy rendelkezésére állnak a megfelelő pénzügyi mérőszámok.

Gyorsan kamatoztatható előnyök

Az új technológiák alkalmazása akár azonnali előnyöket is jelenthet, hiszen az automatizálás középpontjában alapvetően a műveletek egyszerűsítése és a tőke felszabadítása áll. A digitalizációnak köszönhetően egyszerűsödhet a jelentéskészítés folyamata. Javulhat az adatbányászat, és a stratégiai elemzések hatékonysága, ahol jobb adatminőség érhető el, optimalizálhatóak a folyamatok, a hibák és a költségek csökkenthetők.

A képzett munkaerő hiányával itt is küzdenek a cégek

A válaszadók szerint a legnagyobb fejtörést a megfelelő képességekkel és képzettséggel rendelkező alkalmazottak bevonzása és megtartása jelenti. A megkérdezettek több mint fele a meglévő kollégák átképezésében, átcsoportosításában gondolkozik, és csupán 20 százalékuk gondolkozik új munkatársak felvételében. További 17 százalék pedig harmadik félnek történő kiszervezéssel tervezi biztosítani a technológiailag képzett munkatársak rendelkezésre állását.

A felmérésből ugyanakkor az is kiderül, hogy a legtöbb vezető saját felkészültségében is kételkedik, ugyanis körülbelül 90 százalékuk elismerte, hogy a jelenleginél sokkal erősebb adatelemzési készségre lesz szükségük. A jövő sikeres munkavállalójának pedig innovatívnak, nyitottnak és kicsit „mindenesnek” is kell lennie, hogy értse és naprakészen kövesse a folyamatos változásokkal járó folyamatokat.

„Be kell látnunk, hogy eszközök és a technológia önmagában nem képes átalakítani az üzletet. Elengedhetetlen a digitális know-how sikeres integrálása a szervezeti működésbe, hogy az alkalmazottak teljes mértékben elsajátítsák a szemléletmódot, és rendelkezzenek a szükséges képességekkel ahhoz, hogy megvalósítsák” – hívta fel a figyelmet Kővágó János, a Grant Thornton Corporate Finance magyarországi üzletágának az ügyvezetője.

A pénzügy és az IT további összefonódása

Az eredmények egyértelművé tették, hogy a pénzügyi vezetőknek több felelősséget kell vállalniuk, és jobban meg kell ismerniük az átalakuló technológiákat, valamint szorosabb együttműködésre van szükségük az informatikai vezetőkkel is. Kővágó János úgy véli, először a tulajdonosi és menedzsment szinten kell megjelennie a változtatásra való hajlandóságnak, ezt követően várható el a beosztottaktól is a nyitottság.

A végső cél az, hogy a jövő fókuszú technológiai beruházások egyensúlyban legyenek a szervezet operatív igényeivel. Annak érdekében, hogy ez a folyamat sikeres legyen, érdemes hátra lépni egyet, és megvizsgálni a rövid- és középtávú célkitűzéseket a következő területeken: működési minőség, ügyfél- és munkavállalói elkötelezettség, versenyelőnyök, illetve tehetségek biztosítása.

„A rendelkezésünkre álló megnövekedett adatmennyiség kétségtelenül egyre jobb alapot ad a reális változásokhoz, azonban nincs gyors megoldás a digitális átalakítás megvalósításához. A szervezeteknek ma úgy kell dolgozniuk az új technológiák elfogadásán és bevezetésén, hogy azok segítsenek mind a jelenlegi, mind a jövőbeli üzleti modellek megvalósításában” – összegezte az ügyvezető igazgató.