Mennyit ér a cégeknek az adat?

Kapcsolódó cikkek

Mennyit ér a cégeknek az adat?

Mennyit ér a cégeknek az adat?

kereskedelem

2 perc

Jelentős üzleti értéket hozhatnak az adatok és a rájuk épülő új szolgáltatási piac.

Az adat az új olaj – ez az analógia jól szimbolizálja, hogy az adatok milyen mértékben lesznek képesek az üzleti élet megváltoztatására. Napjainkban szinte minden területen zajlik az a digitalizációs forradalom, amelynek alapját az adat és az ahhoz kapcsolódó lehetőségek adják – emelte ki tanulmányában a PwC tanácsadó cég.

Hogyan válhat üzleti értékké az adatvagyon?

Az adat katalizálhatja a szervezetek működésének hatékonyabbá tételét, újraszervezését, segíti az átalakulást. Hozhat azonban valami egészen újat is: korábban nem létező új piaci szegmenseket, piacokat, szolgáltatások vagy éppen új vállalati szövetségeket is teremthet. Egyértelművé vált, hogy az adatokkal kapcsolatos ötletek, képességek értékesek, emiatt felső vezetői szinten folyik a gondolkodás, a világban rohamosan terjed a Chief Data Officer (CDO) területek megalakulása és az ezzel foglalkozó szakemberek szerepének felértékelődése. Azonban érdemes szem előtt tartani, hogy számos területen leginkább a korai próbálkozások szakaszában járunk

„Az adat jelentősége folyamatosan nő, és még messze vagyunk a jelenlegi, adatokkal kapcsolatos képességeink kihasználásától. Ennek megfelelően az adat, az adatvagyonnal való tudatos gazdálkodás a vállalati stratégiák, innovációk egyik legfontosabb központi témájává vált. Emiatt a téma iránti vezetői figyelem és a potenciálisan elérhető pénzügyi források biztosítottak, illetve az adatvagyonok megléte sem kérdés. Elég bármely szervezet szerteágazó informatikai rendszereire gondolni, amely óriási – strukturált és egyre több nem strukturált – adattömeget keletkeztet és tárol nap mint nap. A Big Data korát éljük” – mondta Kerekes Antal, a PwC Magyarország Technológiai tanácsadás üzletágának vezetője.
 
A Big Datához kapcsolódó kereskedelembe a különböző cégek más-más szerepkörben kapcsolódhatnak be:

  • Lehetnek eladók, akiknek szerepe a folyamatban az adatok vagy a belőlük kinyert információk, trendek értékesítése a vevők számára, akik ezen adatok/információk révén üzleti előnyökre tehetnek szert.
  • A vevők, akik az eladó adatait vagy a belőlük kinyert – a vevő számára releváns – információkat vásárolja meg az eladótól, így tesz szert üzleti előnyre.
  • Emellett megjelennek a közvetítők, akik a közvetlen eladó-vevő kapcsolat mellett – vagy sok esetben helyett – valamilyen módon elősegítik az adatok szereplők közötti átadását, kereskedését, értékesítését. Ezen a csoporton belül további három alcsoportot különböztethetünk meg: a platformszolgáltató technológiai cégeket, az úgynevezett adatgyűjtőket és a tanácsadókat.

Ennek a „piacnak” – tudatos közelítéssel, a belépés módjának és a fókuszterület megfontolt kiválasztásával – szinte bármely iparág vállalatai haszonélvezői lehetnek. Mindez jelenleg még nagyban függ az adott iparágaktól, azonban a digitalizáció előrehaladásával egyre kevésbé lesz nyilvánvaló, hogy kiknél keletkeznek a legértékesebb adatok.