Biometrikus azonosítással fizetnének a britek

Biometrikus azonosítással fizetnének a britek

Biometrikus azonosítással fizetnének a britek

pénzügy

3 perc

A fiatal britek háromnegyede legszívesebben biometrikus azonosításhoz kötné az elektronikus fizetéseket – derül ki a Visa Europe bankkártya-társaság legújabb kutatásából.

A megkérdezett 16 és 24 év közöttiek 76 százaléka nyilatkozta azt, hogy sokkal biztonságosabbnak és kényelmesebbnek tartanák ezt a megoldást. A válaszadók több mint fele arcfelismerő programokkal, ujjlenyomatokkal, illetve retinaszkennerekkel váltaná fel a különböző jelszavakat és PIN kódokat.

Bánjon kesztyűs kézzel a pénzügyekkel >>A Visa Europe felmérése még arra is rávilágított, hogy a britek kétharmada úgy véli, a biometrikus személyazonosítás sokkal „gyorsabbá és könnyebbé” teheti a fizetés folyamatát.

Az úgynevezett Z generáció tagjai körében a legnépszerűbb a retinaleolvasás lehetősége volt (70 százalékuk szavazott erre az opcióra), majd az ezüstérmet az arcfelismerés, miközben a harmadik helyet a bőr alá beültetett chipek szerezték meg. A megkérdezettek kisebb hányada - mintegy 10 százaléka – voksolt a DNS-alapú szövetmintákra (15 százalék), illetve a hangfelismerésre (12 százalék).

„Még soha eddig nem volt szükség annyi azonosítóra és jelszóra ahhoz, hogy a vásárlók internetes biztonságát garantálja az online fizetések alkalmával, mint napjainkban” – kommentálta az eredményeket a Visa ügyvezető igazgatója. A Z generáció tagjainak többsége azonban ezt csak egy szükségtelen pluszteherként értékeli. Jonathan Vaux szerint az ujjlenyomat- és retinaleolvasást is magukban foglaló megoldások jelentik az ideális választást, az egyedi biztonságtechnikát, továbbá az egyszerű használatot ötvözve.

Banki "okosfiók" - mindent az ügyfelekért >>Azzal párhuzamosan, hogy az interneten egyre több terméket lehet megvásárolni biometrikus azonosítással, a vállalat arra számít, hogy az iparági szabványként használt jelszavak korszaka is szép lassan a végéhez közelít majd.

A bankok és a szolgáltatók szempontjából azonban ez kétfajta kihívást is megtestesít. Az egyik fő feladat, hogy felgyorsítsák a fejlesztések tempóját, hogy meg tudjanak felelni a fiatalok növekvő elvárásainak. A másik, hogy szélesebbé kell tenni azon megoldásoknak a körét, amelyek lehetővé teszik az ilyen speciális azonosítást. Erre már csak azért is szükség van, hiszen az elektronikus fizetés egyre több mobilos alkalmazásban elérhető, tehát biztosítani kell a vevők kényelmét és biztonságát.

Az elektronikus fizetések térnyerését az utóbbi időben már több más tanulmány is alátámasztotta. Nemrégen számoltunk be róla, hogy minden harmadik német fogyasztó hajlandó lenne mobiltelefonos fizetéssel helyettesíteni a pénztárcáját. Erre világított rá a TNS Infratest által készített kutatás, amelyet az elektronikus fizetéseket biztosító Yapital nevű vállalkozás megbízásából végzett el. A Juniper Research felmérése pedig azt tárta fel, hogy 2017-re a mobiltelefonon keresztül történő fizetések száma elérheti a 300 milliót is világszerte. Miután ezt az arányt 2013-ban még csupán 110 millióra becsülték, így ez gyakorlatilag azt jelentené, hogy triplájára nő az érintésmentes számlakiegyenlítés szerepe.  

Forrás: NFC World+