A könyvelésben is tör előre a mesterséges intelligencia

Kapcsolódó cikkek

A könyvelésben is tör előre a mesterséges intelligencia

A könyvelésben is tör előre a mesterséges intelligencia

pénzügy

2 perc

Az iBookr szoftver legyőzte az embert – legalábbis ami az egyszeres könyvvitelű költségszámlák kategorizálását illeti. A hazai startup csapata 21 ezer tételen tesztelte a programot, ami majdnem 99 százalékos találati pontosságot ért el. A cél a kettős könyvvitel kategorizálása 75 százalékos pontossággal, amit még idén megvalósíthatnak.

A mesterséges intelligencia 1997-ben aratott először győzelmet az ember felett: a sakkvilágbajnok Kaszparov kikapott Deep Blue-tól, az IBM számítógépétől. Azóta az automatizálható, kritikus gondolkodást nem igénylő feladatokban egyre több területen hagyják le az embereket a szoftverek. Ennek a folyamatnak a következő lépése a Start it @K&H inkubátorprogramban nevelkedett iBookr startup megoldása, ami új alapokra helyezheti a könyvelést.

A mesterséges intelligenciát használó, teljesen automatikusan működő szoftver ugyanis legyőzte az egyik könyvelőt számlakategorizálásban. „Elértük azt a pontot, amikor a gép jobban végzi az egyszeres könyvvitelű vállalkozások esetén a költségszámlák kategorizálását, mint az ember. Így a könyvelőknek több idejük juthat a komplexebb feladatokra, a gép munkáját pedig csak ellenőrizniük kell” – jelentette be Molnár Tamás, az iBookr egyik alapítója.

A szoftver 21.000 költségszámla tételt vizsgált. Az eredmény egyértelmű: a gép 98,74 százalékos pontossággal kategorizálta a számlákat, szemben a könyvelővel, akinek ez 98,41 százalékos pontossággal sikerült. „Volt, ahol az ember hibázott, és volt, ahol a gép. Azt azonban kijelenthetjük, hogy a költségszámla kategorizálás egyszeres könyvvitelű vállalkozások esetén már géppel automatizálható, az emberi hibahatáron belül” – emelte ki Molnár Tamás.

A hibaaránynál is fontosabb azonban a sebesség. Ekkora adatsor kategorizálásához egy tapasztalt számviteli szakembernek legjobb esetben is egy teljes hétre van szüksége, hétfőtől vasárnapig, napi 8 órával számolva. A gépnek ez mindössze pár másodperc.

Habár a mesterséges intelligencia alapú szoftverrel a könyvelési folyamat jelentős része automatikusan történik, a munka végén a szakember jóváhagyása még mindenképpen szükséges.

Már a kettős könyvvitel a cél

„Magyarország élen jár Európában az adózás és a könyvelés digitalizációjában, így ez remek kiindulási pont a fejlesztéshez. Azonban rengeteg adatra van szükség, hogy megfelelően be tudjuk tanítani a mesterséges intelligenciát. Ráadásul ezeket az adatokat nem lehet nyilvános forrásokból nagy mennyiségben beszerezni” – mondta a cégalapító.

A rendszer, a folyamatban lévő fejlesztések egyelőre csak zártkörűen használható, de ősz végére már 250 felhasználó elérése a cél. Jelenleg a kettős könyvvitel kategorizálásán dolgozik a csapat. Ez jelentősen összetettebb feladat, hiszen az eddigi négy helyett mintegy harminc kategóriával kell dolgozni. A tervek szerint ennek a tesztelése hamarosan elindulhat, aminek a végére elérhető a 75 százalékos pontosság.

A  Start it @K&H inkubátora szeptember 5-én éjfélig várja iparági megkötés nélkül a startupok jelentkezését.