Világhódításra készül az M2M

Világhódításra készül az M2M

Világhódításra készül az M2M

még több IoT

2 perc

A hétköznapi eszközök is okosabbak lesznek. Íme, néhány példa a technológia nagyszerűségére.

A gépek közötti kommunikáció (machine-to-machine) nemcsak a startupok és az IT-cégek kiváltsága, számos más iparágban is szerteágazóan használható ez a technológia.

Az M2M-hálózat alkalmazásai a felhasználó számára releváns információkat elemzik, miközben a gépek beprogramozhatók arra, hogy automatikusan teljesítsenek bizonyos tevékenységet a begyűjtött adatok alapján. Az M2M ugyancsak használható arra, hogy megállapítson és javítson bizonyos működési problémákat. A folyamatok távoli követése pedig olyan eszközökkel is megoldható, mint az okostelefonok vagy a táblagépek.

Példák az M2M-megoldásokra

A kiskereskedelemben az üzletekben és egyéb árusítóhelyeken felszerelt POS-terminálok már valós idejű adatokkal szolgálhatnak a raktározás és a tervezés számára is.

A logisztikában a távoli elérés olyan hasznos funkciókat tesz lehetővé, mint a menedzserek automatikus értesítése, hogy ha egy nyersanyagkészlet bizonyos szint alá csökken. A szállítmányozásban pedig rendkívül hasznos fejlesztés a valós idejű járműkövetés és a helyalapú adatmegjelenítés a szállító járműveken.

A gép-gép kommunikáció kézzelfogható előnyöket nyújt a háztartásoknak is. Az energiahálózathoz kapcsolt fogyasztásmérőkkel például érdemben csökkenthetőek az energiaköltségek, ugyanakkor ide sorolható a biztonságtechnikai eszközök (riasztók, kamerák) működtetése és ellenőrzése is.  

A számtalan felhasználási lehetőséget mutatja, hogy szintén M2M-kapcsolatra épülnek a távolról irányítható digitális kijelzők vagy a mezőgazdaságban, a földeken a páratartalmat, csapadékmennyiséget és más fontos adatokat mérő szenzorok is, amelyek automatikusan – emberi beavatkozás nélkül – továbbítják a begyűjtött információkat.