Valóra vált okosotthon

Valóra vált okosotthon

Valóra vált okosotthon

még több IoT

3 perc

A mindentudó ház című 1999-es Disney-filmben még csak sci-fibe illő elképzelésnek tűnt a high-tech otthon. Napjainkban azonban az IoT-nek köszönhetően már valósággá válhat a teljesen automatizált lakás.

Nincs több elpazarolt idő és elrontott étel

Az okoseszközöknek köszönhetően nem kell többet találgatni, vajon kellően felmelegedett-e az étel vagy azon aggodalmaskodni, hogy megromlott-e a korábban bevásárolt hozzávaló. A kávéfőzőktől a sütőkig több olyan készülék is elérhető, melyekkel – az előkészítési és a főzési folyamatot tekintve egyaránt – időt lehet megtakarítani.

Főzze meg a világ legjobb kávéját a mobiljával

A SmarterCoffee nevű kávéfőző például a kapcsolódó alkalmazás beállításai, azaz a felhasználó előre megadott preferenciái alapján automatikusan működik, így tulajdonosa reggelente a frissen lefőzött kávé illatára ébredhet.

Az LG Smart ThinQ termékcsaládja 2012 óta van jelen a piacon, a cég elsők között rukkolt elő intelligens hűtőszekrénnyel, sütővel, illetve mosógéppel. A hűtő ajtaján található képernyő segítségével komplett bevásárlólista állítható össze, de a készülék arra is figyelmeztet, ha valami elfogyott, vagy esetleg megromlott. 

Az összes berendezés a HomeChat névre hallgató üzenetküldő rendszeren keresztül irányítható, mely azonnal értesítést küld tulajdonosa okostelefonjára, ha a sütő elérte a megfelelő hőmérsékletet, vagy ha elkészült az étel.

Apróbb eszközökből sincs hiány: a Marangoni GKILO nevű vágódeszkája például egyben mérlegként is funkcionál, a Pantelligent okosserpenyő pedig az okostelefonhoz csatlakozva tájékoztat az edény pontos hőmérsékletéről. A Drop nevű mérleg receptekkel is szolgál, a kapcsolódó alkalmazással az adott étel elkészítési folyamata lépésről lépésre végigkövethető.

Energiatudatosság

Az intelligens eszközökkel nem csupán időt, hanem energiát is meg lehet takarítani – elég csak arra gondolni, mennyi hő vész kárba a sütő nem megfelelő ideig tartó előmelegítésével, vagy hogy milyen sokáig van feleslegesen nyitva a hűtő, amikor olyan ételeket keresünk benne, amik talán már nincsenek is ott. Az energiapazarlásra még számos lehetőség adódik egy lakásban, az intelligens termosztátokkal azonban ezek nagy része elkerülhető (vagy legalábbis csökkenthető).

Alacsonyabb számlák

A kategóriájában vezető Google Nest okostermosztátjának például idén szeptemberben jelent meg a harmadik generációs változata.  Az eszköz amellett, hogy a kapcsolódó okostelefonos applikáció segítségével irányítható, egy hét alatt képes elsajátítani a felhasználói szokásokat, így az aktuális hőmérsékletet mindig ezekhez igazodva állítja be, napszaktól és a tulajdonos helyzetétől függően.

Szilveszterre dupláztak az intelligens termosztátok

A cég becslése szerint ezzel a fűtési energia 10-12%-át, illetve a hűtés 15%-át lehet megspórolni.

Az Ecobee 3 és a Honeywell Lyric is hasonló megoldást kínál. Előbbi előre programozott ütemterv szerint működik, majd alkalmazkodik a felhasználó napirendjéhez, szenzorainak köszönhetően viszont egy lépéssel a Nest előtt jár. A lakás helyiségeibe telepített érzékelőknek köszönhetően ugyanis pontosabban nyomon követhetők a hőmérséklet-változások, a hőfok okostelefonról, táblagépről vagy számítógépről is szabályozható.

A Honeywell Lyric például képes érzékelni, hogy a tulajdonos éppen otthon van-e vagy sem, ha pedig az illető körülbelül 11 kilométeres körzeten belül tartózkodik, akkor a leggyakrabban megadott hőmérsékletet állítja be.